Nova finska premijerka je odrastala u istospolnoj porodici

11. 12. 2019

Finska dobiva vladu s najmlađom premijerkom na svijetu, socijaldemokratkinjom Sannom Marin (34), koju je odgojio lezbejski par. Nova finska premijerka vodit će vladu koju je formirala koalicija pet stranaka – i sve te stranke sad vode žene, od kojih su tri, kao i ona, mlađe od 35 godina.

Kako javlja BBC, Marin je odrasla u duginoj porodici, živjela je u unajmljenom stanu s majkom i njezinom partnericom. Medijima je ranije otkrila kako se kao dijete zbog okoline osjećala nevidljivom jer nije smjela otvoreno govoriti o svojoj porodici, ali je istaknula i kako joj je majka bila velika podrška u životu i naučila je kako može postići sve što u životu želi.

Marin je prva fakultetski obrazovana članica porodice, politička karijera u Socijaldemokratskoj stranci Finske joj je strelovito napredovala – s 27 je vodila gradsku administraciju u Tampereu, a u parlament je ušla 2015. godine. Majka je 22-mjesečne kćerke.

Od juna ove godine je obavljala dužnost ministrice prometa i komunikacija, a dužnost finske premijerke preuzima nakon što je dosadašnji premijer Antti Rinne odstupio s dužnosti zbog koalicijskog razdora oko velikog štrajka poštara.

Marin poručuje kako joj je glavni cilj vratiti povjerenje građana u vladu.

Izvor: Crol.hr

Komentari

komentara

Mapa organizacijaMapa organizacija, institucija, centara i drugih ustanova u Bosni i Hercegovini koje pružaju adekvatnu potporu, pružaju usluge i/ili su senzibilizirane za rad sa LGBTI osobama

LGBTI.BA – BH LGBTI info portal

LGBTI.ba je prvi news portal namijenjen prvenstveno LGBTI zajednici u Bosni i Hercegovini i njenom informisanju o događajima, aktivnostima i problemima vezanim za LGBTI prava i kulturu.

Urednica
Nejra Agić

Psihološko savjetovanje za LGBT osobe
[email protected]

Pravno savjetovanje za LGBT osobe
[email protected]

Kontakt
e-mail: [email protected]
telefon: +387 33 551 000

Kontaktirajte nas!