LGBT Čitaonica: Suzana Tratnik: Lopata puna priča

02. 04. 2018

Kroz našu LgbtČiTAONICU nastavljamo svakog drugog ponedjeljka objavljivati queer priče i poeziju, kao i prikaze, recenzije i preporuke književnih djela queer tematike. Danas objavljujemo zapis Suzane Tratnik Lopata puna priča, koji je napisan za konferenciju o homoseksualnosti u književnosti koja je 2016. održana u Berlinu. Za LGBTI.ba sa engleskog ga je preveo Amar Bašić.

Ujedno vas pozivamo da doprinesete ovoj rubrici tako što ćete nam poslati svoje kratke priče, odlomke iz duže prozne forme, ili poeziju. Ako ste pisali/e o nekoj zanimljivoj knjizi ili drugom djelu s queer motivima, ili ako pišete teoriju koja se zanima queer čitanjima, pošaljite nam svoja djela na [email protected]!

***

Piše: Suzana Tratnik
Prevod s engleskog jezika: Amar Bašić
Foto: Jože Suhadolnik

Na samom početku moje spisateljske karijere, 1996. godine, gostovala sam u emisiji državnog radija namijenjenoj mladim piscima i spisateljicama pod nazivom “Rani radovi”. Urednik me upitao kada namjeravam napisati roman. Nije mislio da to zaista mogu izvesti jer moja lopata nije dovoljno velika. Time je htio reći da “pravoj spisateljici” treba dovoljno velika lopata da zagrabi sva svjetska iskustva, sjećanja, istorije, osjećanja itd., a ne samo sporedna. A kako sam ja lezbejka, moja iskustva su takoreći sporedna, specifična i isključivo autobiografska, te kao takva nisu u stanju uhvatiti se u koštac sa ogromnim svijetom koji nas okružuje!

Provela sam mnogo vremena pišući i boreći se protiv te predrasude koju heteroseksualni pisci i spisateljice – uglavnom “samo” pisci i spisateljice, bez prefiksa – baštine kada pišu o svijetu, da gejevi, lezbejke i queer pisci i spisateljice pišu isključivo ili uglavnom o sebi i svojim životima; štaviše, pišu prosto ono što se nalazi unutar njih samih.

Zaista, šta god bih napisala u kratkim pričama ili romanima, uvijek bih dobijala isto pitanje: “Kada ti se to tačno desilo?” Nekim čitaocima i čitateljicama je bilo gotovo nemoguće zamisliti da u većini slučajeva naratorica moje proze i ja nismo ista osoba!

Ja nisam svaka lezbejka o kojoj sam pisala, nisam transrodni mladić o kojem sam pisala, nisam gej mladić kojeg su napali homofobi, o kojem sam pisala… Ne, to nije dokumentaristički prikaz mojih iskustava, ali jeste svijet o kojem ja pišem. To je svijet koji stvaram kad pišem. Svijet fikcije. Lopata puna fikcije, ako vam je tako draže.

Vjerujem da strukturiranjem vlastitih iskustava unutar šireg društvenog konteksta – odnosno kroz fikcionalizaciju – ta iskustva dobijaju novo ili drugačije mjesto izvan dometa autobiografskog.

O autorici:

Suzana Tratnik rođena je 1963. godine u Murskoj Soboti, Slovenija. Diplomirala je sociologiju na Fakultetu za društvene nauke u Ljubljani. Magistrirala je antropologiju roda sa dragocjenom tezom “Lezbejska priča – literarna konstrukcija seksualnosti”. Književnica je, prevoditeljica, publicistkinja, autorica znanstvenih radova o lezbijskoj književnosti, kolumnistica i aktivistkinja za prava LGBT osoba. Piše priče, romane, drame.

Komentari

komentara

Mapa organizacijaMapa organizacija, institucija, centara i drugih ustanova u Bosni i Hercegovini koje pružaju adekvatnu potporu, pružaju usluge i/ili su senzibilizirane za rad sa LGBTI osobama

Kontaktirajte nas!