LGBT Čitaonica: Tanja Šljivar: Režim ljubavi: Komedija o aranžmanima ljubavnih odnosa (odlomak)

19. 03. 2018

Kroz našu LgbtČiTAONICU nastavljamo svakog drugog ponedjeljka objavljivati queer priče i poeziju, kao i prikaze, recenzije i preporuke književnih djela queer tematike. Danas objavljujemo odlomak iz dramskog komada Tanje Šljivar – Režim ljubavi: Komedija o aranžmanima ljubavnih odnosa.

Ujedno vas pozivamo da se doprinesete ovoj rubrici tako što ćete nam poslati svoje kratke priče, odlomke iz duže prozne forme, ili poeziju. Ako ste pisali/e o nekoj zanimljivoj knjizi ili drugom djelu s queer motivima, ili ako pišete teoriju koja se zanima queer čitanjima, pošaljite nam svoja djela na [email protected]!

***

Piše: Tanja Šljivar

Scena tri – Boba i Miša – Brakolomstvo & preljuba

Boba i Miša, svaki u svom svilenom penjoaru, svaki u svom na svoj način stilski i bogato uređenom dnevnom boravku, svaki za svojim lap-topom/pametnim telefonom, chatuju na Grindru.

MIŠA:
U slučaju mog i Bobinog odnosa postojalo je više okolnosti koje su ga činile izuzetno uzbudljivim i enigmatičnim.

BOBA:
Ja sam Mišu u svom telefonu sačuvao pod imenom Mišel.

MIŠA:
Boba je jednako moglo da figuriše kako kao muški tako kao ženski nadimak, pa ja tih problema nisam imao, sačuvao sam ga prosto, i istinito, onako kako jeste, sačuvao sam ga pod imenom – Boba.

BOBA:
Dugo je pripremano naše poznanstvo.

MIŠA:
Imao sam smartphone, imao sam dosta profesionalnih, crno-bijelih i kolor fotografija, gdje su sve moje privlačne karakteristike sto puta podebljane i podvučene i istaknute i kroz najbolje filtere provučene.

BOBA:
A gdje su sve njegove mane fotošopom i raznovrsnim filterima vješto zamaskirane. I onda slučajno uz vruću rakiju i sa svega nekoliko rečenica loše prikrivena želja.

MIŠA:
Imao sam instaliranu Grindr aplikaciju, koja se konstantno apdejtovala i pružala najbolje informacije o meni najbližim najdostupnijim mojim preferencijama i na mom profilu istaknutim karakteristikama najprilagođenijim muškim partnerima.

BOBA:
Ekran mobilnog telefona na kom sam prvi put ugledao Mišu je prilikom našeg online upoznavanja služio kao alat za racionalizaciju par excellence.

MIŠA:
Ovoj racionalizaciji dosta je doprinijela činjenica da je cijelo polje potencijalnih partnera bilo pregledno u samo jednom snapshotu. Ja sam se svakako istakao u moru tijela u moru drugih muškaraca.

BOBA:
Mišu sam odmah ugledao između selfija iz teretane, fotke ispod tuša gdje nije jasno koji dio tijela je fotografisan, atletski građenog mladića koji traži prijatelje, dečka u siledžijki koji je samo 500m udaljen od mene, selfija na kom su uhvaćeni nevini osmejak i naočari sa četvrtastim okvirima, te golog do pasa mladića koji se tek doselio u naš grad. Ugledao sam…

MIŠA:
MOJU crno-bijelu fotografiju sa razdrljenom košuljom ispod sakoa i sa opakim pogledom.

BOBA:
Sa bespravno izgrađenim soliterima u pozadini koji su bili samo još jedan dokaz Mišine umješnosti i muškosti. Ispod je pisalo: tražim društvo. Samo to. I to je bilo dovoljno.

MIŠA:
Pokupljen sam od strane Bobe, sa ovog švedskog stola partnera, tako reći, pokupljen sam od Bobe nakon što je on uposlio svoje kognitivne sposobnosti evaluacije i procijenio me, uporedio me sa drugima, izmjerio je moje kvalitete i mane i stavio ih jedne naspram drugih, i shvatio da sam ja…

BOBA:
NEUPOREDIV SA SVIM OSTALIM PONUĐENIM OPCIJAMA.

MIŠA:
Možda Boba nije, istini za volju, imao naročito istančan ukus, prefinjenost bilo kog čula, ili samopoznavanje potrebno za izračunavanje stepena naše stvarne psihološke kompatibilnosti na osnovu mojih hobija i interesa koje sam na mom profilu naveo poput: jedrenje, kik boks, polo majice, sladoled Moritz, to moram da zahvalim Hani, koja mi je na aerodromu otkrila sve čari novih ukusa tog inovativnog potpuno prirodnog prvoklasnog zdravog i ručno pravljenog bezglutenskog koncepta lanca sladoleda i šerbeta, BMW automobile, pivnicu Jedno mesto i tako dalje.

BOBA:
Ja sam Mišu odabrao u savremenoj situaciji pravljenja izbora na osnovu informacija sakupljenih prije našeg susreta uživo. Ja sam ga odabrao u situaciji slobodnog partnerskog tržišta u kojoj su svi u takmičenju sa svima i u kojoj je maksimizacija mogućih ishoda sparivanja sama po sebi cilj, i konačno, u kojoj su svi potencijalni i stvarni partneri JEDNI SA DRUGIMA DO BESKONAČNOSTI ZAMJENJIVI.

MIŠA:
Svi osim mene.

BOBA:
Bilo je nemoguće na osnovu fotografije zaključiti da se radi o džukeli, ono što je bilo moguče zaključiti je da se radi o gospodinu u odijelu, iako je istina da mu je nick bio DŽUKELA55 i da me je to dodatno uzbuđivalo.

MIŠA:
Bobin nick je bio jednostavno, i istinito, kako i u životu, tako i na chatu – Boba. Čime je on pokazao blamantno neiskustvo u korištenju ove seks-dejting aplikacije predstavljajući se svojim stvarnim nadimkom.

Boba i Miša chatuju.

DŽUKELA55:
Brate jesi str8

BOBA:
Ovaj…

DŽUKELA55:
Brate jesi str8???

BOBA:
Pa ne znam…

DŽUKELA:
Je l’ izgledaš k'o da si str8? Mislim pošto to tražim.

BOBA:
Mene je odmah nakon čitanja Mišinog opisa počeo da obliva znoj jer nisam shvatio KAKVO on to tačno društvo traži, a nakon par razmjenjenih rečenica postajem gola voda jer ne znam da li je ovo upravo postavljeno, ustvari neko trik pitanje, te šta da odgovorim da bih mu se što više umilio ugodio i da ga od sebe ne bih otjerao.

DŽUKLEA55:
Si tu?????

DŽUKELA 55 sent you a photo.

BOBA:
Ova fotka koju upravo otvaram koja se upravo otvorila na ekranu mog mobilnog telefona, ovaj Mišin dick pick je ZNAK. Ipak ipak kako rastumačiti taj znak? Znak nije DOKAZ želje iako je Mišin penis fotografisan u punoj snazi i erekciji. Ali ali ali da li je to uopšte Mišin dio tijela? I da li uopšte označava želju? I ako označava želju da li označava želju za mnom? Jer opšte je poznato da svako može da proizvodi i šalje lažne ili ambivalentne znakove, lažne i ambivalentne male signale.

MIŠA:
Naročito ja.

BOBA:
Da bih rastumačio ovu fotografiju kombinujem metode paleografije, proroštva, dešifrovanja hijeroglifa i hakerskih metoda razbijanja šifri, konsultujem gurua, sve moje prijatelje i Kleopatru, pišem joj u njenu rubriku Pitaj Kleopatru u mojim omiljenim dnevnim novinama: Nedavno sam na jednom portalu upoznao osobu koja mi se dosta dopala, dopisivali smo se neko vrijeme, bez ikakvih prijedloga od obe strane za konkretnim mjestom i vremenom susreta. Ona mi je ta osoba poslala fotografiju svojih genitalija. Da li to znači možda da želi da se napokon sretnemo?. U potpisu NE RAZUMIJEM!???! I on mi, pošto mu već dugo ne odgovaram, šalje ni manje ni više nego nešto što uz sav trud ne mogu da opišem bolje nego kao grafičku ružu.

DŽUKELA 55:
@-} —

BOBA:
Šta sad OVO znači? Zovem kuma, pitam ga: kume, recimo da neka riba, da neka djevojka pošalje na primjer sms-om ili na nekom chatu ružu, ili još preciznije grafičku ružu, šta bi ti rekao…

KUM:
Jao kume gdje me nađe? K'o da ja znam nešto o tome?

BOBA:
Slušaj slušaj, simbol ide ovako: et pa crtica pa zatvorena vitičasta zagrada pa dupla crtica, je l’ me pratiš kume?

KUM:
Je l’ ti to varaš Branu? E kume kume….

BOBA:
E kumeeee ne čujem te nešto, gubi mi se signal. Mene je kum ostavio bez ikakvog znanja razumijevanja ili sposobnosti djelanja, ostavio me zapravo paralisanog i nesposobnog.

Boba is typing….

Is typing…

Typing…

BOBA:
I na kraju se odvažim da napišem: Pa nisam baš str8 daj da ti pošaljem fotku da vidiš šta nosim?

DŽUKELA55:
Pucaj!

BOBA:
Šaljem mu fotku i strepim još više nego ranije ako je to uopšte moguće jer sada je lopta ponovo na Džukelinoj strani terena a opšte je poznato da je svako čekanje na odgovor pa makar i na chatu stanje nepovoljnije od obrnutog u kom druga partija čeka na naš odgovor.

MIŠA:
Poslao mi je fotku sebe u roze šorcu preko koga slatko kipti i prebacuje stomačić. Instant tačno znam šta da napišem:

DŽUKELA55:
Full.

BOBA:
Ovo njegovo full je sad jedna novina u našoj dosadašnjoj komunikaciji, a sve što je novo i uznemirujuće je i od strane mene ne može biti prihvaćeno prosto kao neka riječ, kao činjenica ili komentar nego kao ZNAK, znak koji sada mora biti rastumačen, interpretiran i ispravno shvaćen.

MIŠA:
Čim sam vidio Bobu na ovoj fotki u roze šorcu, postao sam nestrpljiv i napisao sam mu broj mog mobilnog telefona.

DŽUKELA55:
0638858324

Boba je sada već vrlo očigledno u agoniji terora značenja.

BOBA:
Ako mi moj ljubavni objekat, ako mi drugi, a drugi je u ovom slučaju najočiglednije moguće Džukela, a kako će se kasnije ispostaviti zapravo Miša, ako mi dakle Miša, kao što je to upravo učinio, pošalje svoj broj, čega je to znak? Da li je to eksplicitan prijedlog da ga pozovem, pošaljem mu SMS, a samim tim mu pošaljem i moj broj, ODMAH SAD? Dakle, da li da ga pozovem radi čistog zadovoljstva koje taj poziv može obojici da nam donese, ili mi je Džukela poslao taj broj u slučaju da dođe do neke nužde, ili nedajbože nesretnog slučaja?

MIŠA:
Boba mi ne odgovara, ja nisam ni najmanje uznemiren, u drugim prozorima chatujem paralelno sa tipom koji je od mene udaljen kako mi aplikacija kaže nepunih 114 metara i kome je nick Ljubljenje-Oral. Ako ovo sa Bobom ne uspije, dakle ni 114 metara me ne dijeli od prve polovine njegovog nicka ljubljenja i ako bude sreće doći ćemo i do druge polovine, dakle do orala.

BOBA:
Moj odgovor će i sam postati znakovit, i neizbježno će primorati Mišu da pokuša da ga rastumači ukoliko našu komunikaciju Miša želi da nastavi.

MIŠA:
Ljubljenje-Oral ima 36 godina i u ličnom opisu mu stoji: Dečko za vezu. Potreban dečko za vezu. Ja sam uni-act. Pošto sam i ovoj fazi svoje švalerske karijere kao i svemu drugom u svom životu pristupio krajnje temeljno ozbiljno dubinski, te sam na internetu podrobno izučio gay sleng prije nego što sam otvorio sopstveni profil na Grindru pa me oznaka uni-act nimalo nije zbunila, već me u moju kompatibilnost sa Ljubljenje-Oralom još čvršće uvjerila.

BOBA:
U svijetu zaljubljenog SVE označava NEŠTO DRUGO…

MIŠA:
U desnoj ruci držim telefon, a u lijevoj kurac. Na Bobu sam već gotovo zaboravio, i sa nestrpljenjem iščekujem novu poruku Ljubljenje-Orala koji je stokilaš kao i ja ako sebi laskam i malo je viši od mene prema podacima koje je na svoj profil revnosno unio. Pošto do moje ejakulacije, koja je trebala biti podstaknuta lascivnim rečenicama Ljubjenje-Orala, ne dolazi dovoljno brzo, a na rapolaganju mi je Grindr Plus za koji uplaćujem 12 američkih dolara mjesečno, prelazim na još jednog tipa kojem je nick Magnificent Hole i ima 23 godine te je udaljen je od mene 183 metra što bos i razdrljen mogu, ako mi se prohtije, i da pretrčim i po ovoj kiši koja napolju i u ovom odsudnom predejakulativnom trenutku pljušti.

BOBA:
…što dovodi do divlje paranoje i agonije značenja i sprečava me u uživanju.

MIŠA:
Pogađa mi slabu tačku, otkriva na prvu sve moje fetiše, sa te razdaljine od 183 metra mu uspijeva da stimuliše sve moje erogene zone, istovremeno ja svršavam.

Miša svršava, njega u uživanju ništa ne može da omete.

BOBA:
Nakon nekoliko dana intenzivnog dopisivanja uspio sam malo da se opustim, pa sam i ja Džukeli bez mnogo razmišljanja slao razne smiješne linkove, najraznovrsnije emoticone, pa i svoje fotografije, koje čak nisu bile fetišističke nego eto kao ja u bašti plijevim cvijeće ili ja na pecanju.

DŽUKELA 55:
Ja mogu opušteno da se dovezem do tebe. SAD.

Boba je JOŠ JEDNOM i IZNOVA žrtva terora značenja.

Boba is typing

BOBA:
Kada je Miša napisao da može sad da dođe do mene, ta me je njegova odvažnost, gesta, spremnost da me osvoji, da se iscima, i učini nešto konkretno, potpuno oborila s nogu.

MIŠA:
Na putu do Bobe i dalje sam se dopisivao sa nekoliko tipova, između ostalog sa zezanjebg-om, passing-om, top-xl-om, i ahilejom011 jer sad sa Bobom, kao i inače i uvijek sa Hanom, nisam mogao sa sigurnošću da znam da me iza ugla ne čeka nešto bolje, nisam mogao oba jaja da stavim u jednu košaru, ili najpreciznije rečeno imao sam problem da procijenim i shvatim samo jedan objekat želje kao vrijedan i bolji od drugih, objekat želje kažem, a u ovom slučaju mislim konkretno na Bobu.

BOBA:
Ja sam se parfemisao, presvlačio, prao zube, i skraćivao dlake gdje sam stigao, a istovremeno sam odlučio da pod nickom Radoznala napišem i na jedan ženski forum sledeći post: Drage moje žene, šta mislite o neoženjenim starijim momcima koji su prevalili 45-tu /50-tu? Primijetila sam da se obicno se radi o vrijednim, radišnim, prodornim ljudima ALI: nemaju ženu i porodicu. Da li bih ja mogla da jednom od takvih budem nešto više od flerta?

Zamaskirao sam našu aferu u heteronormativni odnos, ne bih li saznao više o njemu, o Miši, za kojim žene i muškarci podjednako lude.

Odmah dobijam odgovor od članice foruma pod nickom TANJA88:

TANJA 88:
Draga Zabrinuta, momke o kojima pišeš poznajem itekako dobro i podijelila bih ih, radi lakše preglednosti, u više grupa:

  1. Stariji momci iz ruralnih sredina, stidljivi, povučeni, nisu nikada imali djevojku ili možda jednu, ne mogu se pohvaliti nekim ljubavničkim iskustvima, vrijedni, radni, žive sami ili češće u zajednici sa roditeljima i ostalom familijom.
  2. Stariji momci iz urbanih sredina koji se mogu podijeliti na više podgrupa:
    a) stidljivi, povučeni, završili neki fax, rade u nekoj firmici prosječan posao, žive sa roditeljima ili sami, neki imaju svoj stan, posao, ali skromna ljubavna iskustva i povučeni su od društva i ženskog svijeta.
    b) udovci ili raspuštenici koje je žena ostavila ili umrla i od tada su se skroz otuđili od ženskog svijeta, riješeni stambeno, imaju neki poslić i autić.

BOBA:
Pošto ova djevojka očigledno nikad ni u najluđim snovima nije srela Mišu, koji ni pod razno ne potpada ni pod jednu od navedenih kategorija i subkategorija, ja sam odustao od ideje da ću na forumu nešto korisno čuti, a Miša se već pojavio na mojim vratima sa ručno napravljenom musakom od tikvica i patlidžana, i sa najboljim vinom sa grčkog ostrva Santorinija koje je Miša donio sa svog posljednjeg poslovnog putovanja.

TANJA88:
U svakom slučaju jednom kada uđeš u njegov svijet treba da znaš da za svakog muškarca starijeg ili mlađeg samca ili udovca švalerčinu ili stidljivog važi samo jedno pravilo: DOK TE VABI I MEDOM TE HRANI, A KAD TE NAMAMI I LEBAC TI BRANI.

BOBA:
Bilo je prekasno, ovaj savjet koji bi me spasao agonije muka ljubavnog bola cviljenja i plača koji su u narednim mjesecima nastupili, nažalost nisam na vrijeme pročitao, a već sam uživao u opojnom ukusu musake koju je Miša začinio čak i karijem, i time pokazao da vlada kako domaćom, tako internacionalnom, kao tradicionalnom, tako i fjužn kuhinjom i da mu tu niko pera ne može odbiti.

MIŠA:
Te da sam na polju kulinarskih vještina bez premca.

BOBA:
Kao i na svim drugim poljima. Na primjer na polju naizmjeničnog kažnjavanja i zadovoljavanja u seksu na polju ambivalentnosti i nejavljanja na polju bespravne izgradnje na polju jedrenja i na polju mrcvarenja i na živo vađenja mog ionako višedecenijskim brakom oslabljenog srca.

MIŠA:
Pri našem prvom susretu uživo dobro sam prikrio i zamaskirao razočarenje zbog toga što sam sreo Bobu, što će reći stvarnu osobu sa brojnim manama, te živo biće koje ne izgleda kao fotošopiran JPEG, niti priča kao mejl ili chat poruka. Za mene se ova afera u daljem njenom razvoju njenim počecima vrhuncima i padovima, nije mnogo razlikovala od svih prethodnih u mom životu. Tekla je po uobičajenim pravilima dinamikama i mehanizmima zavođenja, slanja višeznačnih signala mog lutanja i nepojavljivanja danima i naravno uobičajenih efekata anksioznosti, očajanja, i potpune ovisnosti o mom fizičkom prisustvu, koje je takvo ponašanje kod partnera nad kojim se praktikuje izazivalo.

BOBA:
Za mene se ova afera u potpunosti razlikovala od svega što sam u mom životu, momačkom i bračnom, do sada iskusio. Ja sam nakon samo 15 dana našeg poznanstva zbog rijetkih predmeta u Mišinoj sobi i drugačije boje njegovih pisama, odlučio da ostavim Branu, da izađem pred nju sa istinom, da napustim i našu djecu i kuću i iznajmim momački stan u kom se nadalje moja i Mišina neredovna i deregulisana seksualna veza odvijala.

Ja sam na kraju, nažalost, ipak shvatio i prihvatio, meni je na kraju postalo kristalno jasno da je Mišin i moj susret, da je Mišina i moja veza i naša afera pre svega SAVREMENA, a ono što savremeni trenutak karakteriše je jaz razvalina, provalija, između aspiracija i realnosti. Ta provalija kreira razočarenje i čini ga hroničnim svojstvom savremenog života i ja to moram da prihvatim. Ako ja sebe iskreno upitam: Bobo, želiš li ti biti savremen? I ako iskreno samom sebi na to pitanje odgovorim sa: DA, ja ću istvoremeno pristati na razočarenje kao osnovno svojstvo i supstancu mog života, razočarenje kao ono od čega je moj život sačinjen, suočen sa turobnom istinom da Miša nikada neće zbog mene prestati da viđa Hanu.

MIŠA:
Ja sa Hanom neću raskinuti.

BOBA:
Da neće ugasiti svoj Grindr profil, kao što sam ja nakon našeg prvog seksualnog susreta odmah učinio, da od traganja za idealom Miša nikad neće odustati, iako po svim parametrima upravo JA sam taj ideal kojem je tokom svog odraslog života Miša težio.

MIŠA:
Istovremeno Hani neću dati nikakvu psiho-socijalnu sigurnost, niti ću prestati da je varam sa Bobom.

BOBA:
Da se moja maštanja o nekom ludom putovanju ili plesnom kursu i plesnim večerima u mojoj mjesnoj zajednici ili zajedničkim odlaskom u teretanu ili zajedničkom kupovinom neke nekretnine ili makar mjesečnom zajedničkom nabavkom namirnica jednostavno NEĆE ostvariti.

MIŠA:
Pojeb'o sam pola grada. Druga polovina samo čeka na mene.

I nastaviću lagodno da ih sve, pojedinačno ili na gomili, jebem.

BOBA:
I nastaviće lagodno da nas sve, pojedinačno ili na gomili, jebe.


O autorici:

Tanja Šljivar je dramska spisateljica rođena 1988. godine u Banjaluci, SFRJ. Diplomirala je i završila master studije iz dramaturgije na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu, kao i master studije iz primijenjenih pozorišnih studija u Gisenu, Njemačka. Autorka je šest cjelovečernjih drama, koje su objavljene u pozorišnim časopisima, različitim antologijama, i izvedene i javno čitane u profesionalnim pozorištima u Bosni i Hercegovini, Srbiji, Hrvatskoj, Poljskoj, Austriji, Španiji, Albaniji i Njemačkoj. Također piše i objavljuje kratke priče, radio drame, scenarije za kratke filmove, i teatrološke tekstove. Za dramsko pisanje osvojila je nekoliko nagrada među kojima su posljednje “Sterijina nagrada”, nagrada “MESS Market Award”, te nominacija za Retzhofer Dramapreis u Austriji. Drame su joj prevedene na desetak jezika, i bila je gošća književnih rezidencijalnih programa u Gracu, Beču i Prištini.

Komentari

komentara

Mapa organizacijaMapa organizacija, institucija, centara i drugih ustanova u Bosni i Hercegovini koje pružaju adekvatnu potporu, pružaju usluge i/ili su senzibilizirane za rad sa LGBTI osobama

Kontaktirajte nas!