LGBT mladi online: Dobre i loše strane

Fotolia_48404926_S-750x400Ovogodišnji IDAHOT, Međunarodni dan borbe protiv homo/bi/transfobije, posvećen je mladim LGBT osobama. Donosimo tekst o tome kako cyber nasilje utiče na LGBT mlade i njihovo prisustvo na internetu.

Prevela i prilagodila: Jadranka Ćuzulan
Izvor: GLAAD
Foto: Phillynow.com, Glsen.org

Izvještaj koji je izdala organizacija GLSEN (Gej, lezbejska i straight edukacijska mreža – Gay, Lesbian and Straight Education Network), bavi se iskustvima LGBT mladih na internetu. Studija Out online: Iskustva lezbejki, gejeva, biseksualnih i transrodnih mladih na internetu, je prva koji istražuje ta iskustva detaljnije i bazirana je na istraživanjima rađenim na državnom nivou koja su sprovedena među 5.680 učenika_ca, od 6. do 12. razreda.

Stopcyberbullying.com navodi da je definicija cyber nasilja u školama kada su dijete ili tinejdžer mučeni, prijeti im se, maltretira, ponižava, sramoti ili ih je na neki drugi način izdvojilo neko dijete, koristeći internet, interaktivne i digitalne tehnologije ili mobilne telefone.

Nalazi GLSEN-ove studije su da je gotovo polovina LGBT mladih prijavila da je bila maltretirana ili zlostavljana online. Ovo je tri puta više nego u slučaju ne-LGBT omladine. Od tog broja, 27% je prijavilo da se osjeća nesigurno online.

Online viktimizacija doprinijela je sniženom samopouzdanju i većoj depresiji. Nalazi studije također govore da su ocjene, samopouzdanje i mentalno zdravlje onih koji su pretrpjeli cyber nasilje značajno narušeni, pogotovo među onima koji su se suočili i sa nasiljem licem-u-lice i online nasiljem.

Screen Shot 2015-05-25 at 11.53.25 AM“Ovo istraživanje se nadovezuje na sve veći broj publikacija koje bilježe povećan rizik da žrtve budu LGBT mladi, uočavajući da se povećani rizik proširuje na internet i SMS poruke”, kaže dr. Kimberly Mitchell, istražiteljica i docentica u Crimes Against Children Research Center. Učinkovita prevencija se mora baviti ne samo interakcijama licem-u-lice, već onim što se događa online i preko sms-poruka.

Pored toga što se bavi cyber nasiljem u školi, studija se pozabavila i online životima LGBT mladih u cjelini.

Rezultati su pokazali da je 62% LGBT mladih informacije o seksualnosti i seksualnoj privlačnosti tražilo online i da postoji veća mogućnost da traže zdravstvenu ili medicinsku informaciju u usporedbi sa ne-LGBT mladima. Ova studija pokazuje da preko interneta LGBT mladi dobijaju pristup materijalima koji im ne bi bili dostupni uživo.

Pokazalo se da je internet mjesto koje nudi sigurnije prilike da izraze ono što jesu i nađu potporu vršnjaka. 50 % LGBT mladih je izjavilo da ima bar jednog bliskog online prijatelja, u usporedbi sa samo 19% ne-LGBT mladih, LGBT mladi su ocijenili svoje online prijatelje kao veću podršku, nego ne-LGBT mladi. Dvije trećine LGBT mladih je koristilo internet da se poveže sa drugim LGBT osobama tokom prošle godine.

Zaključno, studija pokazuje da postoji visok stepen online civilnog angažmana, uključujući 77% LGBT mladih koji su učestvovali u online zajednici koja podržava borbu za neki cilj ili pitanje. 76% je saznalo nešto o borbi za neki cilj ili pitanje, i 68% je napisalo blog post ili poslalo komentar na drugi blog o borbi za neki cilj ili pitanje. To ukazuje da internet tehnologije mogu poslužiti kao važan izvor i njegovati civilni angažman za neke od LGBT mladih.

Općenito, rezultati studije ukazuju na višeslojnu prirodu odnosa između LGBT mladih i online svijeta. Internet je postao važan svijet za sve mlade, ali pogotovo za LGBT mlade. Zbog toga, ključno je obratiti pažnju i reagirati na uznemirujuće statistike o cyber nasilju u školama i alarmantne posljedice koje ono ima na LGBT mlade.

 

Ovaj tekst i video nastali su kao dio kampanje povodom Međunarodnog dana borbe protiv homofobije i transfobije, koji se obilježava 17. maja. Kampanju vode Sarajevski otvoreni centar i Fondacija Mediacentar Sarajevo, u okviru projekta Unapređivanje prava LGBT osoba u Bosni i Hercegovini u skladu s EU standardima koji finansira Europska unija uz finansijsku podršku Fondacije Astraea.

Komentari

komentara

Mapa organizacijaMapa organizacija, institucija, centara i drugih ustanova u Bosni i Hercegovini koje pružaju adekvatnu potporu, pružaju usluge i/ili su senzibilizirane za rad sa LGBTI osobama

Kontaktirajte nas!