LGBT nevladinoj organizaciji u Keniji konačno priznato pravo da se registrira

23. 03. 2019
Tim NGLHRC-a; Foto: NGLHRC

Priredila: Redakcija
Izvor: Reuters

Poznatoj LGBT+ organizaciji u Keniji konačno je odobreno pravo da bude priznata kao nevladina organizacija nakon što je apelacioni sud presudio u njenu korist. U presudi stoji da vlada ne može koristiti zakone iz kolonijalnog perioda koji kriminaliziraju homoseksualne seksualne odnose kao osnovu sprečavanja Državne gej i lezbijske komisije za ljudska prava (National Gay Lesbian Human Rights Commission – NGLHRC) da se registrira kao nevladina organizacija.

Tri od pet sudija ostalo je pri ranijoj presudi visokog suda, u kojoj stoji da LGBT+ osobe trebaju uživati ista prava kao i ostale osobe u Keniji, uključujući i pravo na udruživanje. Smatra se da će ova presuda donijeti više slobode LGBT+ osobama koje su širom ove zemlje progonjene zbog svoje seksualne orijentacije.

“Sudije su odlučile da se drže ustava koji dozvoljava osobama koje dijele stavove i interese da se formalno sastaju i organiziraju svoje aktivnosti”, rekla je Njeri Gateru, izvršna direktorica NGLHRC-a. “Ova presuda donosi inkluzivnost i predstavlja pozitivan presedan za ostale organizacije koje se bave ljudskim pravima u Keniji i širom Afrike.”

Vlada još uvijek ima mogućnost da se žali na odluku na Vrhovnom sudu.

Homoseksualnost je još uvijek tabu tema u ovoj istočnoafričkoj državi i progon LGBT+ osoba je uobičajen. Prema odredbama kenijskog zakona iz perioda kolonijalizma, homoseksualni seksualni odnosi se mogu kazniti sa do 14 godina u zatvoru.

Aktivisti kažu da ovi zakoni već dugo promoviraju homofobiju u ovoj konzervativnoj kršćanskoj zemlji, te da se svakodnevno koriste za proganjanje i diskriminiranje LGBT+ osoba, koje se suočavaju sa poteškoćama i predrasudama pri zapošljavanju, rješavanju stambenog pitanja ili pri ostvarivanju zdravstvene zaštite ili prava na obrazovanja.

Zločini iz mržnje poput ucjena, fizičkih i seksualnih napada su uobičajeni, ali mnoge LGBT+ osobe se previše boje da policiji prijave ove zločine.

Organizacija NGLHRC ustanovljena je 2012. godine i od tada se na kenijskim sudovima bori za to da se kazni stotine slučajeva zlostavljanja seksualnih manjina u Keniji, uključujući i borbu da se homoseksualni seksualni odnosi dekriminaliziraju.

U martu prošle godine, ova je organizacija dobila historijski slučaj na apelacionom sudu, čijom je presudom ustanovljeno da je nezakonito prisiljavati ljude za koje se sumnja da su homoseksualci na analne preglede. NGLHRC je u ovom slučaju zastupao dva muškarca koji su bili uhapšeni i silom pregledani.

No, organizacija se borila i za vlastito zvanično priznavanje statusa, jer je vladin Koordinacijski odbor za nevladine organizacije odbio njenu aplikaciju da se registrira kao nevladina organizacija na osnovu argumenta da je namijenjena gejevima i lezbijkama.

NGLHRC se žalio na odluku Visokom sudu Kenije, argumetirajući da odluka krši ustav koji garantira pravo udruživanja svim osobama. Visoki sud je presudio u korist NGLHRC-a 2015. godine, presudom u kojoj stoji da bi im trebalo dozvoliti da se zvanično registriraju jer svaka osoba ima pravo na udruživanje, bez obzira na seksualnu orijentaciju. Međutim, vlada je sljedeće godine ovo pitanje pokrenula na apelacionom sudu.

Tea Braun, direktorica Human Dignity Trusta, kaže da je presuda potvrdila ustavno pravo svake osobe u Keniji, uključujući i prava seksualnih manjina. “U bilo kojem otvorenom i demokratskom društvu, jednaka prava moraju prevladati”, rekla je ona. “Ljudima koji žele da se sastaju i organiziraju kako bi čuvali poštivanje ljudskih prava to mora biti dozvoljeno uz punu zaštitu zakona.”

Komentari

komentara

Mapa organizacijaMapa organizacija, institucija, centara i drugih ustanova u Bosni i Hercegovini koje pružaju adekvatnu potporu, pružaju usluge i/ili su senzibilizirane za rad sa LGBTI osobama

Kontaktirajte nas!