UN-ovo Vijeće za ljudska prava osudilo takmičarske restrikcije za sportistkinje sa visokim nivoima testosterona

24. 03. 2019
Južnoafrička atletičarka Caster Semenya; Foto: Cameron Spencer/Getty

Priredila: Redakcija
Izvor: Pink News

Vijeće za ljudska prava Ujedinjenih nacija objavilo je rezoluciju kojom osuđuje nametanje medicinskih procedura sportistkinjama sa visokim vrijednostima testosterona. Rezolucija pod nazivom “Eliminacija diskriminacije protiv žena i djevojaka u sportu”, koju je predložila Južnoafrička Republika, usvojena je konsenzusom bez glasanja u četvrtak, 21. marta.

Rezolucija poziva vlade da se pobrinu da se sportske organizacije “suzdrže od razvijanja i nametanja politika i praksi koje prisiljavaju, ucjenjuju ili na neki drugi način vrše pritisak na žene i djevojke sportistkinje da se podvrgnu nepotrebnim, ponižavajućim i štetnim medicinskim procedurama”. Na ovaj način se rezolucija pozabavila nedavnim kontroverzama vezanim za pravila za atletičarke koje imaju karakteristike interseksualnosti.

Prošle godine je Međunarodna asocijacija atletičarskih federacija (IAAF) predložila nove restrikcije za nivoe testosterona kod trkačica. Ova bi pravila zahtijevala da se sportistkinje sa visokim nivoima testosterona takmiče u muškoj kategoriji ili da uzimaju hormone kako bi se njihovi nivoi testosterona smanjili.

Jedna od atletičarki na koje bi ovo pravilo utjecalo je južnoafrička trkačica Caster Semenya, koja ima prirodno visoke nivoe testosterona zbog hiperandrogenije i koja je bila na meti brojnih kritika posljednjih deset godina, otkad je na svjetskom prvenstvu u Berlinu 2009. godine trijumfirala u trci na 800 metara. Dvadesetosmogodišnja lezbijka, koja je udata za trkačicu Violet Ledile Raseboya, podigla je tužbu protiv novih pravila, što je odgodilo njihovu primjenu dok presuda ne bude donesena.

Kada je Vijeće za ljudska prava UN-a u četvrtak usvojilo rezoluciju, Sud za arbitraciju u sportu u Lozani je odgodio odluku o Semenyjinom slučaju do kraja aprila.

Južnoafrička Republika je dočekala odluku izjavom: “Ovo je prvi put da je sistem ljudskih prava pozvao sportske organizacije da preuzmu svoje obaveze vezane za međunarodno pravo o ljudskim pravima. Južnoafrička Republika izražava zadovoljstvo što je Vijeće za ljudska prava stalo u odbranu Caster Semenye i drugih sportistkinja poput nje.”

Rezolucija također upućuje komesara za ljudska prava UN-a da pripremi izvještaj o presjeku rasne i rodne diskriminacije u sportu, koji bi trebao biti predstavljen u junu 2020. godine.

Aktivisti za prava interseksualnih osoba su pozdravili usvajanje rezolucije koju su nazvali “prvom rezolucijom o pravima osoba koje su rođene sa interseksualnim varijacijama”.

Komentari

komentara

Mapa organizacijaMapa organizacija, institucija, centara i drugih ustanova u Bosni i Hercegovini koje pružaju adekvatnu potporu, pružaju usluge i/ili su senzibilizirane za rad sa LGBTI osobama

Kontaktirajte nas!