Poljski političar Robert Biedron zatražio od poljske vlade da uvede istospolne brakove

25. 03. 2019
Robert Biedron; Foto: Sean Gallup/Getty

Priredila: Redakcija
Izvor: Pink News

Poljski političar Robert Biedron, autovani homoseksualac, zahtijeva od poljske vlade i predsjednika da prepoznaju jednakost LGBT osoba.

Biedron je dugogodišnji LGBT aktivista koji je 2011. godine bio bio prvi autovani gej parlamentarac, a 2014. godine i prvi autovani gej gradonačelnik. On je predstavio pet zahtjeva za LGBT jednakost ispred predsjedničke palate u Varšavi. Zahtjevi su: uvođenje civilnih partnerstava, garant bračne jednakosti, zaštita protiv govora mržnje i krivična odgovornost počinitelja, LGBT inkluzivno obrazovanje i zakon o prepoznavanju roda.

“Ustav se primjenjuje na sve građane. Različiti smo, ali smo jednako bitni. 🏳️‍🌈”, poručio je Biedron, koji je na društvenim mrežama prošlog četvrtka objavio fotografiju na kojoj stoji ispred palače u Varšavi, dok je na pločniku ispred njega nacrtana duga.

Biedron je u februaru pokrenuo novu progresivnu političku Wiosna, što znači “proljeće”. Njegovi podržavatelji, koji su često mladi ljudi, crtaju duge po pločnicima, često popraćene sloganom “#PodarujTęczęNaWiosnę”, što znači “Dajte proljeću dugu”. Ovaj je slogan referenca na ime partije, kao i na predstojeće izbore za Evropski parlament koji će biti održani u maju, prije općih izbora koji se u Poljskoj trebaju održati tokom ove godine.

Biedron je podijelio fotografiju jedne takve akcije u srijedu, kada je grupa njegovih podržavatelja crtala duge ispred ureda lokalne vlade u Lodzu.

Poljskom od 2015. godine vlada nacionalistička i desničarska partija Zakon i pravda. Lider ove partije, Jarosław Kaczyński, je parlamentarac i nije u izvršnoj vlasti, ali je jako utjecajan. Kaczyński, čvrsti katolik, je nedavno pojačao svoju anti-LGBT retoriku, nazivajući LGBT inkluzivne časove koji su pokrenuti u Varšavi “napadom na porodice i na djecu” tokom stranačke konferencije.

Biedron zagovara prava LGBT osoba u Poljskoj posljednjih dvadeset godina. Bio je meta homofobičnih napada najmanje četiri puta. Uprkos tome, nastavio je upozoravati na homofobiju, a jedan od ciljeva njegove stranke je i ukidanje državnih subvencija katoličkoj crkvi.

Njegov partner, Krzysztof Śmiszek, s kojim je posljednjih 17 godina, se također pridružio Biedronovoj partiji, te se kandidirao za predstavnika Poljske u Evropskom parlamentu.

Komentari

komentara

Mapa organizacijaMapa organizacija, institucija, centara i drugih ustanova u Bosni i Hercegovini koje pružaju adekvatnu potporu, pružaju usluge i/ili su senzibilizirane za rad sa LGBTI osobama

Kontaktirajte nas!