LGBT organizacije tuže guvernera Ankare

28. 12. 2017

Izvor: GayEcho

Organizacije koje u Turskoj okupljaju LGBT populaciju odlučile su da tuže sudu upravu Ankare koja im je “na neodređeno vrijeme” zabranila sve manifestacije u prijestolnici. One u tome uživaju podršku domaćih grupa koje se bore za ljudska prava i slobode, kao i Savjeta Evrope.

Kancelarija guvernera Ankare Mehmeda Kiličlara je povukla taj potez da bi – kako se objašnjava – “očuvala javnu bezbjednost”, pošto bi takvi događaji “mogli da izazovu netrpeljivost i sukobe između različitih grupa”. Povod za tu odluku zvaničnika bila je najava pripadnika LGBT populacije da pripreme niz kulturnih i društvenih manifestacija: filmske projekcije, pozorišne predstave, panel diskusije i izložbe. U tome su imali podršku iz Njemačke i još nekih zapadnih zemalja. Na njih je sada stavljen embargo do novog saopštenja.

Ta zabrana je “gruba povreda ustava” koji obavezuje državu da štiti osnovna prava i slobode svih građana, upozorava poznati istanbulski komentator Serkan Demirtaš. Umjesto da traži puteve za zaštitu ustavnih prava LGBT građana, guverner je odlučio da zabrani njihovo javno okupljanje, što predstavlja povredu osnovnih prava i sloboda. Nažalost, to se u Turskoj često dešava, ističe on.

Protestuju i aktivisti: “Naša bezbjednost se ne može osigurati tako što će nas neko zatvoriti između četiri zida. Mi tražimo ravnopravnost u društvu”, ističu pripadnici LGBT grupa “Pink lajf” i “Kaos gl”. “Ta odluka vlasti je sramna jer je diskriminatorska.”

U Turskoj, za razliku od mnogih islamskih zemalja, LGBT populacija formalno nije zabranjena i na papiru ima sva prava kao i ostali građani. U zemlji je registrovano više grupa, ali među građanima je još uvijek raširena netrpeljivost, čak i neprijateljstvo prema ljudima drugačije seksualne orijentacije.

Prva parada ponosa u Turskoj je održana u Istanbulu 2003. godine, što su u Evropskoj uniji pozdravili. U zemlji je to, međutim, izazvalo rezerve i otvorena protivljenja konzervativnih građana. Ti skupovi su se s vremenom pretvorili u masovna okupljanja i Istanbul je po tome prednjačio u regionu, pogotovo u muslimanskim zemljama. Radikalni nacionalisti, oni koji su se proglasili za čuvare čistote turske nacije, to su doživjeli kao direktnu provokaciju. I pored pojačanih mjera bezbjednosti, to je krajem juna 2015. godine dovelo do sukoba u Istanbulu. Policija je imala pune ruke posla i nakon toga je na ovakve manifestacije stavljena tačka. One nisu održane prošle i ove godine kako bi se osigurala bezbjednost žitelja višemilionskog Istanbula, pogotovo što se na obalama Bosfora u posljednje vreme oglašavaju i teroristi.

Organizacije koje okupljaju LGBT građane su i ovog ljeta, i pored embarga, pokušale da se okupe i da održe paradu ponosa u Istanbulu. Tamo su ih dočekali protivnici što je dovelo do sukoba.

“Zabrana parada ponosa potvrđuje da turske vlasti nisu ispunile obaveze po kojima moraju da garantuju slobodu javnog okupljanja, na koje svako ima pravo bez obzira na seksualno opredjeljenje. Ta odluka nema pravnu osnovu”, kažu u komesarijatu Savjeta Evrope koji se bori za ljudska prava i slobode. U Ankari odbacuju te kritike i naglašavaju da je taj potez povučen kako bi se osigurala bezbjednost, pogotovo što bi to mogli da iskoriste i teroristi koji se u posljednje vreme u Turskoj često oglašavaju.

Na evropskom “indeksu duge”, kako se naziva tabela u kojoj se bilježi stanje u pogledu ljudskih prava i sloboda seksualnih manjina, Turska se nalazi na začelju, dok su na čelu te liste Malta i skandinavske zemlje.

Komentari

komentara

Mapa organizacijaMapa organizacija, institucija, centara i drugih ustanova u Bosni i Hercegovini koje pružaju adekvatnu potporu, pružaju usluge i/ili su senzibilizirane za rad sa LGBTI osobama

Kontaktirajte nas!