Labris podnio pritužbe zbog diskriminatornog sadržaja u udžbenicima

29. 12. 2017

Izvor: GayEcho

Organizacija za lezbijska ljudska prava Labris podnijela je pritužbe povjerenici za zaštitu ravnopravnosti u Srbiji zbog diskriminatornog sadržaja u udžbenicima za srednju školu.

Pritužbe su podnesene protiv Ministarstva prosvjete, nauke i tehnološkog razvoja, Zavoda za unapređenje obrazovanja i vaspitanja, Zavoda za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja, Zavoda za udžbenike i Nacionalnog savjeta za visoko obrazovanje.

Labris je naveo da su pritužbe podnesene jer te institucije, i pored upućene opšte preporuke još 2014. godine, nisu uklonile niti preispitale dijelove udžbenika koji na krajnje nenaučan i homofobičan način opisuju LGBT zajednicu.

Dodaje se da su dva udžbenika u kojima je 2014. godine mapiran diskriminatorni sadržaj u reprintu izmijenjena, pa je nejasno zašto to nije učinjeno i sa preostalih šest udžbenika (Dječja neuropsihijatrija za četvrti razred medicinske škole, Zdravstvena njega 3 za treći razred medicinske škole, Interne bolesti sa njegom 2 za četvrti razred medicinske škole, Neuropsihijatrija za treći razred medicinske škole, Psihologija za drugi razred gimnazije, Psihologija za treći i četvrti razred trgovinskih, ugostiteljsko-turističkih i škola za lične usluge).

“Koraci ka tolerantnom društvu koje njeguje i ohrabruje različitosti među nama kreću još od prvih školskih dana, zato je i najznačajnije da u periodu psihosocijalnog razvoja svako dijete ima svijest o svim različitostima koje ga okružuju”, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da postojeće gradivo u velikoj mjeri pospješuje diskriminaciju i socijalnu distancu prema LGBT osobama, a vršnjačko nasilje na osnovu seksualne orijentacije i/ili rodnog identiteta se uopšte ne prepoznaje.

“LGBT zajednica i dalje spada u najugroženije kategorije našeg društva. Nasilje, govor mržnje i homofobični ispadi imaju svoje korijene upravo u obrazovanju, odnosno nedostatku obrazovanja o LGBT zajednici koje proizvodi stereotipe i homofobiju”, ocijenio je Labris.

Komentari

komentara

Mapa organizacijaMapa organizacija, institucija, centara i drugih ustanova u Bosni i Hercegovini koje pružaju adekvatnu potporu, pružaju usluge i/ili su senzibilizirane za rad sa LGBTI osobama

Kontaktirajte nas!