LGBT osobe: Srbija nebezbjedna za sve građane/ke

14. 05. 2017

Izvor i foto: GayEcho

Pripadnici/e LGBT populacije smatraju da je društvo u Srbiji nebezbjedno za sve građane/ke, pokazalo je istraživanje Centra za istraživanje javnih politika.

Osim toga, navodi se i da postoji generalno visok stepen spremnosti na nasilje koje se ne kažnjava na odgovarajući način.

U saopštenju povodom 17. maja, Međunarodnog dana borbe protiv homofobije i transfobije, centar je naveo i da LGBT osobe smatraju da je neosjetljivost društva na nasilje “posljedica traumatične prošlosti, ratova, tranzicije i političke zloupotrebe institucija”.

“Pripadnici/e LGBT populacije danas kao glavni bezbjednosni rizik vide opšti porast spremnosti na nasilje kojem mogu biti izloženi svi građani i građanke. Oni smatraju da su, nezavisno od identitetskih obilježja koja proističu iz pripadnosti manjinskoj grupi izloženi opasnostima koje proističu iz neefikasnog rada institucija i njihovog potencijalno proizvoljnog postupanja”, pokazalo je istraživanje.

LGBT zajednica je ocijenila i da bi kvalitetnije informisanje dovelo i do povećanja stepena povjerenja koje pripadnici/e te ranjive grupe imaju u bezbjednosne strukture.

Navodi se da je “u slučaju LGBT zajednice, prisutno ustezanje da prijave slučaj nasilja uslijed straha od toga da će njihove lične informacije biti otkrivene”, i da će protiv njihove volje biti prisilno deklarisane kao LGBT osobe.

“Od institucija se očekuje da prilikom postupanja u ovakvim slučajevima vode računa o diskreciji, što prema tvrđenju nekih ispitanika/ca, još nije slučaj”, pokazalo je istraživanje.

Transrodnu osobu Lelu (T.D.) i njene dvije drugarice napao je nepoznati muškarac u centru Beograda, saopštilo je Udruženja građana “Egal”.

Udruženje “Egal” je podsjetilo da je to drugi napad na transrodnu osobu u centru Beograda u posljednjih deset dana i da prethodni napad na Leonu još nije riješen.

Policija je podnijela krivičnu prijаvu protiv mаloljetnikа osumnjičenog dа je 30. аprilа nа uglu ulicа Cаrа Lаzаrа i Uskočke nаpаo trаnsrodnu osobu, saopštio je MUP.

Komentari

komentara

Mapa organizacijaMapa organizacija, institucija, centara i drugih ustanova u Bosni i Hercegovini koje pružaju adekvatnu potporu, pružaju usluge i/ili su senzibilizirane za rad sa LGBTI osobama

Kontaktirajte nas!