LGBTI aktivisti i aktivistkinje sa Tajvana crowdfundaju za kampanju za istospolna partnerstva

01. 11. 2018

Priredila: Redakcija
Izvor: Gaystarnews.com

LGBTI aktivisti i aktivistkinje na Tajvanu započeli/e su crowdfunding kampanju vezanu za referendum o bračnoj jednakosti koji će se održati ovog mjeseca. Kampanja je do danas, 1. novembra, prikupila više od 50.000 dolara. Novac će biti potrošen na marketinške aktivnosti.

Na Tajvanu će 24. novembra biti održan referendum sa pitanjem da li da se zakon promijeni tako da prepoznaje i podrazumijeva bračnu jednakost. Druga opcija je da se donese odvojen zakon za istospolne parove, sličan onome što podrazumijevaju građanska partnerstva u Velikoj Britaniji.

Organizatori/ce kampanje upozoravaju da anti-LGBT grupe imaju budžet veći od 3 miliona dolara.

Sudska presuda

Referendum se dešava nakon što je ustavni sud prošle godine presudio da je uskraćivanje braka istospolnim parovima neustavno. To je bila prva presuda takve vrste u Aziji.

Osamnaest mjeseci kasnije, LGBTI zajednica na Tajvanu je frustrirana jer sada mora učestvovati u kampanji o referendumu, uprkos presudi najvišeg državnog suda.

Oni/e kažu da je parlament presporo reagirao na presudu suda, dajući anti-LGBT grupama šansu da od vlade zatraže referendum.

LGBTI zajednica na Tajvanu je zabrinuta da će period do 24. novembra biti obilježen širenjem dezinformacija od strane anti-LGBT grupa.

Iako je Tajvan većinom liberalna zemlja, malena ali moćna kršćanska manjina se bori protiv bračne jednakosti širenjem dezinformacija o LGBTI zajednici i pritiscima na zakonodavce.

Parada ponosa

Oko 140.000 ljudi prisustvovalo je tajvanskoj paradi ponosa u subotu, 27. oktobra, u Taipeiju. Šesnaesta po redu parada bila je najveća ikad. LGBTI osobe i podržavatelji/e iz čitave regije prisustvovali/e su paradi, najvećoj ove vrste u Aziji.

Ovogodišnja je parada skrenula pažnju na referendum o bračnoj jednakosti. “Moramo iskoristiti priliku da na ovoj paradi udružimo snage i glasamo ispravno na referendumu”, rekao je legendarni tajvanski LGBT aktivist Chi Chia-wei.

Komentari

komentara

Mapa organizacijaMapa organizacija, institucija, centara i drugih ustanova u Bosni i Hercegovini koje pružaju adekvatnu potporu, pružaju usluge i/ili su senzibilizirane za rad sa LGBTI osobama

LGBTI.BA – BH LGBTI info portal

LGBTI.ba je prvi news portal namijenjen prvenstveno LGBTI zajednici u Bosni i Hercegovini i njenom informisanju o događajima, aktivnostima i problemima vezanim za LGBTI prava i kulturu.

Urednica
Nejra Agić

Psihološko savjetovanje za LGBT osobe
[email protected]

Pravno savjetovanje za LGBT osobe
[email protected]

Kontakt
e-mail: [email protected]
telefon: +387 33 551 000

Kontaktirajte nas!