Češki parlament odgodio raspravu o ozakonjenju istospolnih brakova

02. 11. 2018
Detalj s praške Parade ponosa 2018.

Izvor: Crol.hr
Foto: Milan Mošna/praguepride.cz

Iako se spekuliralo da bi Češka uskoro mogla postati prva bivša država sovjetskog bloka koja je ozakonila istospolne brakove, to i dalje ostaje neizvjesno.

Naime, parlament je o tome trebao raspravljati u srijedu, ali je isteklo vrijeme, pa je rasprava odgođena.

Inače, od 2006. LGBT osobama je u Češkoj dostupno registrirano partnerstvo koje jamči pravo na nasljedstvo i zdravstvenu zaštitu. Sad je trebala započeti rasprava Donjeg doma češkog Parlamenta o nacrtu izmjena Građanskog zakonika kojima bi LGBT osobama postali dostupni i brak i posvajanje djece.

Među zemljama istočne Europe Češka je najprogresivnija

Nacrt zakona podržava vladajuća koalicija ljevice i centra, ali i 67% stanovnika Češke. Takvu podršku treba zahvaliti neumornom aktivizmu organizacije Jsme fér. Politolog Rémy Bonny objašnjava da je među zemljama istočne Europe Češka najprogresivnija i najotvorenija prema LGBT zajednici. Gradovi poput Praga ili Brna, tvrdi, imaju uzbudljive, žive LGBT scene i Prajdovi privlače desetke tisuća sudionika.

Kada do rasprave jednom dođe i ako se usvoje amandmani, mora ih potvrditi i Senat, no Bonny je uvjeren da će se to dogoditi. Štoviše, nada se da će primjer Češke potaknuti i druge zemlje regije na promjene. Tvrdi da ankete pokazuju kako su stanovnici na istoku Europe sve otvoreniji i da je većina stanovnika čak i u konzervativnim zemljama poput Poljske i Mađarske za jednakost LGBT osoba.

Komentari

komentara

Mapa organizacijaMapa organizacija, institucija, centara i drugih ustanova u Bosni i Hercegovini koje pružaju adekvatnu potporu, pružaju usluge i/ili su senzibilizirane za rad sa LGBTI osobama

LGBTI.BA – BH LGBTI info portal

LGBTI.ba je prvi news portal namijenjen prvenstveno LGBTI zajednici u Bosni i Hercegovini i njenom informisanju o događajima, aktivnostima i problemima vezanim za LGBTI prava i kulturu.

Urednica
Nejra Agić

Psihološko savjetovanje za LGBT osobe
[email protected]

Pravno savjetovanje za LGBT osobe
[email protected]

Kontakt
e-mail: [email protected]
telefon: +387 33 551 000

Kontaktirajte nas!