LGBTIQ OSOBE U KINI SE NADAJU BRAČNOJ JEDNAKOSTI

Od početka decembra 2019. godine do danas više od 230.000 ljudi potpisalo je peticiju upućenu vladi Kine za dobijanjem bračne jednakosti. Do 20. decembra, Zakonodavna komisija Nacionalnog kongresa prihvatila je peticiju, što je neobičan potez koji je doveo do talasa optimizma među aktivistima/kinjama za ravnopravnost u Kini.

“Bili smo vrlo sretni, ugodno iznenađeni vijestima!”, rekao je za NBC News Peng Yanzi, direktor organizacije za zagovaranje prava LGBT osoba u Kini.

Kako piše NBC News, sredinom prošle godine predstavnik istog tijela odbacio je istopolni brak, navodeći da je on u suprotnosti sa kineskom kulturom i naglasio da je kineski bračni sistem zasnovan na zajednici “muškarca i žene”.

Legalizacija istopolnih brakova verovatno je još daleko. U Kini, nakon prikupljanja javnog mnijenja, nacrt zakona može biti sastavljen i razmatran nekoliko puta prije nego što bude finaliziran, ponovo objavljen radi na javno razmatranje i dostavljen Nacionalnom odboru na usvajanje.

„Znam da je to samo prijedlog i da se najvjerovatnije neće ostvariti u bliskoj budućnosti, ali činjenica da je ova tema sada javno i službeno na stolu daje nadu LGBT zajednici prvi put nakon godina skrivanja i borbe“, izjavika je za NBC News 21-godišnja lezbejka Gao Qianhui iz grada Shenzheni.

„Važno je da društvo više ne može ostati tamo gdje je bilo prije 10 godina“, dodao je Peng.

Tajvan, koji je nekada bio dio Kine, ali je imao sopstvenu vladu od 1949. godine, kada je Komunistička partija preuzela Kinu, prošle godine je postala prva nacija u Aziji koja je legalizirala istospolne brakove.

Izvor: Advocate.com

Komentari

komentara

Mapa organizacijaMapa organizacija, institucija, centara i drugih ustanova u Bosni i Hercegovini koje pružaju adekvatnu potporu, pružaju usluge i/ili su senzibilizirane za rad sa LGBTI osobama

Kontaktirajte nas!