Lični stav: Slaviti nečiju smrt je rak rana društva

17. 06. 2016

orlando1Piše Azem Kurtić

Nakon napada u Orlandu u kojem je ubijeno 50 osoba, ljudi u mnogim zemljama svijeta izražavaju sućut porodicama žrtava i solidarišu sa LGBTIQ zajednicom. Tako je bilo i u Bosni i Hercegovini, gdje se neformalna aktivistička grupa okupila kako bi ukazala na to da se na zločine ne smije selektivno gledati.

LJUBAV JE LJUBAV, ZLOČIN JE ZLOČIN – većinom u svijetu ovaj model funkcionira, osim kod nas. Na vijesti o napadu koja je objavljena u mnogim medijima, aktivirala se i ona druga, mnogo glasnija i, s moje strane, omraženija grupa homofoba i licemjernih vjernika koji gnusno ubijanje podržavaju i odobravaju. Slaviti nečiju smrt je za mene ravno ubistvu. Slaviti nečiju smrt je bolest. Slaviti nečiju smrt je rak rana društva. Osobe koje slave nečiju smrt treba liječiti. Ne želim biti dio društva u kojem žive osobe koje slave nečiju smrt.

Što ne slavite u svoja četiri zida? Šta vi imate okupirati javni prostor sa slavljem smrti? Što se ne liječite? Čuo sam za lijek, na psihijatriji se dobija.

Slaviti nečiju smrt, jer su, prema vašim riječima, ubijeni pederi i lezbe?! Zar vijest o napadu i nečijoj smrti na vas djeluje kao poziv da se vi, homofobi svih nacija i narodnosti ujedinite, kako biste mrzili i odobravali? Bosni i Hercegovini jedino homofobija djeluje ujedinjujuće, jer jedino u tom slučaju prestajemo mrziti jedni druge i svoju mržnju usmjeravamo na jednu grupu.

Vijest o skupu solidarnosti i podrške je također dočekana na sve moguće oštrice ovog bolesnog društva. Doduše, iznenađen sam da se predsjednici/e udruženja i političari/ke nisu još oglasili, ali imam osjećaj da će uskoro i oni iznijeti neku od ideja označavanja pripadnika/ca zajednice, ili dati neki dobar prijedlog za liječenje. 584 komentara na samo jedan članak, na samo jednom portalu. Uglavnom komentari puni mržnje, osuđivanja, uparivanja zašto nije bilo skupa podrške za palestinsku djecu, zašto nije bilo skupa za kurde, zašto nije bilo skupa podrške nakon napada u Turskoj, zašto ovo, zašto ono… zašto nije bilo skupa podrške ljubiteljima stripa, sakupljačima ambalaže „Dvojni C“ sokova… klasična zamjena teza, kako bi se mrzilo, upiralo prstom. Ponovo, homofobi svih nacija i narodnosti, ujedinite se. I ujedinili su se.

Gore sam napisao licemjerni vjernici. Jeste, licemjeri ste, jer tražite opravdanje za svoju mržnju u vjeri/vjerama. Toliko ste licemjerni da ste zaboravili osnovne postulate svake vjere – NENASILJE, MIR, TOLERANCIJU!

Opet, kad shvatim da se radi o mržnji, koja ovdje kao da dolazi instalirana u genetskom kodu, pomislim da bi jedino rješenje za govna u kojima smo bilo da počinimo kolektivni harakiri.

Komentari

komentara

Mapa organizacijaMapa organizacija, institucija, centara i drugih ustanova u Bosni i Hercegovini koje pružaju adekvatnu potporu, pružaju usluge i/ili su senzibilizirane za rad sa LGBTI osobama

Kontaktirajte nas!