Makedonija: Napadi se nastavljaju, reakcije vlasti izostaju

24. 10. 2014

10641167_792715914124828_4089693273799396867_n

Sinoć je grupa između 20 i 30 huligana napala i demolirala bar u Skopju “Damar”, dok se održavalo obilježavanje druge godišnjice postojanja Centra za podršku LGBTI osobama. Napadači su bacali staklene flaše i gajbe na posjetitelje u baru. Nekoliko osoba je povrijeđeno, dok je jedna djevojka zadobila ozlijede glave te je je prebačena u Urgentni centar.

Grupa napadača je nosila fantomke na glavi, što će u mnogome otežati identifikaciju istih.

Kako doznajemo iz Centra za podršku LGBT osobama, policija nije adekvatno reagovala na nasilje koje se desilo. Problem sa reakcijom policije je taj da su pogrešno interpretirali informacije o događaju i što je najvažnije propustili su da uključe bitnu informaciju, a to je da su huligani dok su nas napadali govorili: Gejevi! Gejevi, ovdje nema mjesta za vas! Ispuštajući ovu informaciju policija je odbila da ovaj napad podvede pod zločin iz mržnje.

Nacionalna mreža protiv homofobije i transfobije je danas poslala obavještenje za javnost u kojem između ostalog pozivaju i Ministarstvo unutrašnjih poslova, kao i Premijera, čije su rekacije do sad izostale, da adekvatno reaguju i osude još jedan napad na LGBT aktiviste_kinje u Makedoniji.

Bojimo se da će se ovo nasilje nad LGBTI osobama nastaviti ukoliko policija ne pronađe napadače i adekvatno ih ne kazni, rekli su nam aktivisti iz Centra za podršku LGBT osobama.
Podsjećamo da su u junu prošle godine na otvorenju Sedmice prajda u Skopju anti-gej grupe opkolile i napale učesnike_ce koji su se nalazili_e u LGBT centru. Oko trideset osoba je uzvikivalo, prijetilo i bacalo kamenje, boce i cigle na prvi sprat Centra za podršku LGBT osobama.

Portal LGTB.ba oštro osuđuje svaki napad na lezbejke, gejeve, biseksualne, transrodne, interseksualne i queer osobe.

 

Fotografije: Радио МОФ

Komentari

komentara

Mapa organizacijaMapa organizacija, institucija, centara i drugih ustanova u Bosni i Hercegovini koje pružaju adekvatnu potporu, pružaju usluge i/ili su senzibilizirane za rad sa LGBTI osobama

Kontaktirajte nas!