Malta: Oznaka za rod ‘X’ u pasošima i ličnim kartama

20. 03. 2017

Izvor: transserbia.org

Opcija X bit će dodana kao oznaka za rod u maltežanskim pasošima i ličnim kartama.

Pored opcija “muški” i “ženski” rod, od sada će na Malti postojati i opcija “X” u pasošima i ličnim kartama, izjavila je ministarka za građanske slobode Helena Dali.

Oznaka “X” koja se odupire konceptu rodne binarnosti, u zvaničnim dokumentima je omogućena nakon što je parlament izglasao Zakon o rodnom identitetu, rodnom izražavanju i spolnim karakteristikama 2015. godine.

Međutim, Identity Malta, vladina agencija, morala je da prilagodi svoje sisteme kako bi bili u mogućnosti da ponude ovakvu opciju u pasošima i ličnim kartama.

Nedavna odluka Kabineta motivisala je ovu agenciju da krene sa procesom izmjene svojih unutrašnjih sistema, izjavila je Helena Dali na konferenciji o LGBTIQ pravima.

Konferencija koja se fokusira na ravnopravnost lezbejki, gej, biseksualnih, trans, interseks i osoba koje se rodno ne određuju na evropskom i nacionalnom nivou bila je inicijativa Malte koja trenutno predsjedava Evropskom unijom.

Helena Dali je iskoristila govor da naglasi dramatičan napredak u polju LGBTIQ prava od posljednjih izbora.

“Mi političari i političarke postojimo da bismo pomogli u oblikovanju javnog mnijenja, umjesto da budemo vođeni njim”, rekla je pred učesnicima/ama konferencije.

Helena Dali je rekla da je od 2014. kada je donesen zakon o civilnom partnerstvu, 169 parova vjenčano, čime su postali zvanično priznati pred zakonom.

Od ovih 169 parova, 22 su preveli svoje strane vjenčane listove u domaće.

Ovaj zakon omogućava svakom paru, pa i istospolnom paru, da stupi u zajednicu i ima jednaka prava i obaveze kao i vjenčani parovi.

“Također smo imali prilike da vidimo i prvo zajedničko usvajanje od strane gej para, a obaviještena sam da je još pet parova trenutno u procesu usvajanja djece”, rekla je Dali.

Vlada je također donijela i zakon kojim se zabranjuje gej konverzijska terapija 2016. godine i usvojila mjeru kojom su propisani rodno neutralni toaleti u svim ministarstvima, zgradama vlade i sudovima.

Komentari

komentara

Mapa organizacijaMapa organizacija, institucija, centara i drugih ustanova u Bosni i Hercegovini koje pružaju adekvatnu potporu, pružaju usluge i/ili su senzibilizirane za rad sa LGBTI osobama

Kontaktirajte nas!