Zbog vrijeđanja gej populacije zabranjen Vučićev spot

19. 03. 2017

Izvor i foto: GayEcho

Regulatorno tijelo za elektronske medije (REM) naložilo je elektronskim medijima da u roku od 24 sata obustave emitovanje predizbornog spota predsjedničkog kandidata Aleksandra Vučića, u kojem se pominje “Vučiću, pederu”, zbog kršenja Zakona o oglašavanju.

Na sajtu REM-a se navodi da je to uslijedilo poslije reakcija jednog broja nevladinih organizacija koje se bave zaštitom prava LGBT populacije.

Utvrđeno je da se na samom kraju spota sa televizijskog ekrana u kafiću, u kome se radnja odigrava, u više navrata čuje uzvikivanje sa stadiona “Vučiću, pederu”.

Takvim sadržajem je, kažu, povrijeđena odredba člana Zakona o oglašavanju u kome se precizira da “oglasna poruka ne smije da sadrži izjave ili vizuelno predstavljanje koje se može smatrati uvredljivim”, bez obzira što je u konkretnom slučaju, u spotu predsjedničkog kandidata, skandiranje potpuno individualizovano.

SNS: Odluka REM-a skandalozna ali ćemo je poštovati

Srpska napredna stranka poštovaće odluku Regulatornog tijela za elektronske medije, ali i ocjenuje da očigledno postoji pravilo – zabraniti sve spotove SNS-a.

SNS u saopštenju navodi da će poštovati odluke državnih organa, pa i REM-a, o neemitovanju spota.

“Smatramo da je ta odluka skandalozna i da pokazuje da i dalje u REM-u sjede oni koji podržavaju bivši dosovski režim po svaku cijenu. Isto tako kao i danas, zabranili su spot Srpske napredne stranke 2012. godine,” podsjećaju naprednjaci.

Kako je rečeno, očigledno je da postoji pravilo među članovima REM-a – zabraniti sve spotove SNS-a, “koji jedini nisu prljavi i koji jedini nisu negativni, a da, pritom, one koji su dio prljave kampanje i koji su negativni, neće ni da pogledaju”.

SPS traži ostavku REM-a zbog zabrane Vučićevog spota

Socijalistička partija Srbije oštro je kritikovala odluku REM-a o zabrani predizbornog spota Aleksandra Vučića u kojem se pominje “Vučiću, pederu”, ocijenivši tu odluku kao ideološku.

REM se zabranom ponio ne kao regulatorno tijelo, nego kao ideološka komisija iz vremena staljinističkih čistki, što nije čudo, konstatuje SPS, s obzirom da “dosovci”, kojih je najviše među članovima REM-a, drugačije ne umiju da se ponašaju.

Oni se, smatra SPS, na taj način direktno miješaju u kampanju, i to za račun svojih kandidata, jer, tvrde, oni bi bi da opet Srbiju vrate u vrijeme zabrana i moralno-političke podobnosti.

“Ovaj skandal može da se riješi samo na jedan način – ostavkom svih članova REM-a”, poruka je u saopštenju socijalista.

Novi predizborni spot Aleksandra Vučića

Istog dana kada mu je REM zabranio predizborni spot, predsjednički kandidat Srpske napredne stranke Aleksandar Vučić izbacio je novi video za svoju predsjedničku kampanju, i to pod naslovom “Uvek držim svoju reč!”.

U novom spotu, Vučić je prikazan kako, poslije 35 godina, vraća knjigu u školsku biblioteku, a začuđenoj bibliotekarki kaže da to čini jer uvijek drži riječ.

Isti odgovor – “Uvek držim svoju reč” – dao je i na njeno pitanje šta mu je trebalo da se kandiduje za predsjednika, kad kao premijer svoj posao obavlja odlično.

“Pre tri godine, svima sam obećao da ću sačuvati Srbiju od finansijske propasti i usmeriti zemlju na pravi put. Dobar posao smo napravili. Članovi starog DOS-a samo hoće da unište sve što smo postigli u protekle tri godine. Neću im dozvoliti da to urade”, dodao je Vučić u spotu.

Komentari

komentara

Mapa organizacijaMapa organizacija, institucija, centara i drugih ustanova u Bosni i Hercegovini koje pružaju adekvatnu potporu, pružaju usluge i/ili su senzibilizirane za rad sa LGBTI osobama

Kontaktirajte nas!