Martina Navratilova o transrodnim osobama na terenu: To nije fer

23. 02. 2019

Izvor: BBC news na srpskom

Foto: GETTY Images

LGBT organizacija Athlete Ally, koja se bavi pravima sportista, prekinula je odnose sa Martinom Navratilovom zbog izjava koje je teniska legenda imala kada su transrodni sportisti u pitanju.

Bivša najbolja teniserka svijeta izjavila je da bi bila prevara da se dozvoli trasnrodnim ženama da se takmiče u ženskom sportu, jer su fizički jače.

Predstavnici neprofitne organizacije Athlete Ally, čija je članica i Navratilova, kažu da su njene izjave transfobne.

U saopštenju ove organizacije piše da je ovom izjavom Navratilova smanjila svoj utjecaj u savjetodavnom odboru.

“Muškarac može da odluči da postane žena, da uzima hormone, pobijedi na svim mogućim turnirima, zaradi pravo bogatstvo i onda odluči da ipak ponovo bude muškarac, ukoliko tako želi. To je prevara. Podržat ću transrodnu ženu u svemu, ali se ne bih takmičila protiv nje. Ne bi bilo fer”, izjavila je Navratilova.

Rachel McKinnon, koja je prošle godine postala prva transrodna sportistkinja koja je pobijedila na Svjetskom prvenstvu u biciklizmu, kaže da su komentari Navratilove “transfobični i uznemiravajući”.

S njenom izjavom složili su se i predstavnici organizacije Athlete Ally. “Njen stav zasnovan na lošoj informisanosti, diskriminiše transrodne osobe”, rekli su.

Iz organizacije kažu da se Navratilova još uvijek nije oglasila u vezi ove situacije.

“Ovo nije prvi put da smo razgovarali s Martinom na ovu temu. Ona je krajem decembra na društvenim mrežama govorila o sposobnostima trans sportista. Tada smo je direktno kontaktirali, nudeći joj dodatne informacije i podatke, ali nam se nikad nije javila.”

Oni kažu da je Navratilova postala ambasadorka organizacije prije tri godine, kada je dobila i nagradu Action Award.

Tada se uključila u kampanju, poslavši pismo Međunarodnoj košarkaškoj organizaciji (FIBA) u kome je govorila o zabrani nošenja hidžaba i protiv anti-trans zakona u Texasu 2017. godine.

Navratilova se zalaže za prava LGBT zajednice od 1980. godine, nakon što je i sama otkrila da je lezbijka i nakon što je zbog toga napadnuta.

Međunarodni olimpijski komitet (MOK) od 2016. godine dozvoljava da i muškarci i žene koji su u procesu tranzicije učestvuju na takmičenjima.

Komentari

komentara

Mapa organizacijaMapa organizacija, institucija, centara i drugih ustanova u Bosni i Hercegovini koje pružaju adekvatnu potporu, pružaju usluge i/ili su senzibilizirane za rad sa LGBTI osobama

Kontaktirajte nas!