Labris poručuje: Osuđujemo govor mržnje, prijetnje, lezbofobiju i mizoginiju!

22. 02. 2019

Organizacija za lezbejska ljudska prava Labris iz Srbije objavila je saopćenje povodom vijesti o tome da je Milica Đurđić, partnerica srbijanske premijerke Ane Brnabić, rodila dijete. Labris je u saopćenju osudio govor mržnje, prijetnje, lezbofobiju i mizoginiju koje su se na internetu i društvenim mrežama pojavile kao reakcija na ovu vijest. Saopćenje prenosimo u cijelosti.

Izvor i foto: Labris

Partnerka premijerke Srbije, Milica Đurđić, porodila se u srijedu, 20. februara, u Beogradu. Vijest o rođenju dječaka Igora odjeknula je u medijima.

Izrazito neetičko i senzacionalističko izvještavanje medija dovelo je do zabrinjavajuće količine govora mržnje, prijetnji, lezbofobije i mizoginije izraženih u komentarima na članke. Osim komentara na medijskim portalima, reakcije javnosti nastavile su se na društvenim mrežama kojim kruže uvredljive fotomontaže na račun premijerke, njene partnerke i novorođenčeta. Ovim putem Labris, organizacija za lezbejska ljudska prava, oštro osuđuje ovakvo postupanje i zahtijeva od nadležnih institucija reakciju prema odgovornim medijima, ali i prema osobama odgovornim za izazivanje mržnje i prijetnji bezbjednosti premijerkinoj porodici.

Ovakvom reakcijom medija i javnosti zanemareno je da rođenje sina premijerke Srbije i njene životne partnerke potvrđuje činjenicu da u Srbiji postoje istospolne porodice, kako sa djecom, tako i bez, koje su potpuno pravno nevidljive. Takav odnos institucija dovodi do kršenja ljudskih prava ne samo roditelja/ki već i djece čiji interes i prema domaćim i međunarodnim propisima mora biti na prvom mjestu. Interes djeteta jeste da uživa pravnu zaštitu oba/e roditelja/ke.

Podsjećamo da u Srbiji ne postoji Zakon za registrovanje istospolnih zajednica, koji bi pravno regulisao status djece i roditelja/ki u istospolnim partnerstvima. Također podssećamo da je Srbija i danas država u kojoj LGBT osobe trpe javnu osudu i fizičke napade u javnosti, što se još jednom potvrdilo kroz napade na premijerku i njenu porodicu na društvenim mrežama.

Srbija tako ostaje zemlja u kojoj premijerka, mada dobija čestitke predstavnika vlasti, ne može biti upisana kao roditeljka u izvod iz matične knjige rođenih svog sina, ne može ga upisati u vrtić, odvesti na odmor preko granice, niti ga posjetiti u bolnici kao članica porodice.

Labris se pridružuje čestitkama roditeljkama, Ani Brnabić i Milici Đurđić, i nadamo se da će kao takve u skorijoj budućnosti biti i pravno prepoznate.

Komentari

komentara

Mapa organizacijaMapa organizacija, institucija, centara i drugih ustanova u Bosni i Hercegovini koje pružaju adekvatnu potporu, pružaju usluge i/ili su senzibilizirane za rad sa LGBTI osobama

Kontaktirajte nas!