“Mi postojimo”: LGBT aktivisti dočekali papu ljubeći se pred crkvom

27. 01. 2019

Izvor: Crol.hr
Foto: pacozea.com, Twitter

Dvadesetak LGBT osoba je u petak iskoristilo posjetu Pape Franje Panami povodom Svjetskog dana mladih, okupivši se pred crkvom kako bi ukazali na svoju (ne)vidljivost i zatražili jednakost – poljupcima.

“Ljubimo se i slavimo ljubav”, pisalo je na jednom od letaka kojima je najavljen mirni prosvjed pred Iglesia del Carmen, crkvom koja je inače povijesni simbol protesta u Panami otkad su se pred njom 1980-ih okupljali protivnici režima diktatora Manuela Noriege.

I sama najava izazvala je reakcije javnosti, no aktivisti se nisu dali pokolebati. “Kažu da je nepristojno što se ljubimo pred crkvom, ali ja pitam zašto nije nepristojno kad to čine heteroseksualci? Znači li to da sam ja nenormalna? Mi postojimo!” rekla je AFP-u Samirah Armengol, jedna od sudionica.

Prosvjednici su istaknuli zastave duginih boja i transparente s natpisima poput “Homofobija je grijeh”, “Državo, razvedi se od crkve” i “Mi smo vidljivi”.

Hilga Zapata, inače heteroseksualka, došla je na prosvjed podržati prijatelje: “Ovime poručujemo papi da se ovdje događa nešto sasvim drugačije od onoga što on propovijeda. Drugim riječima, crkva mora pokušati objediniti kriterije tako da se kler ponaša onako kako on kaže da bi trebali.”

Prosvjednici su kazali i da ih crkva još uvijek negira odbijanjem prihvaćanja istospolnog braka i posvajanja djece, iako su neke tužbe predane Vrhovnom sudu. LGBT prava u Panami još su “u povojima”, jer je istospolni seks legalan tek od 2008. godine, a iste je godine homoseksualnost uklonjena s liste bolesti. Osim toga, Panama nema ni antidiskriminacijske zakone koji bi štitili LGBT osobe.

Komentari

komentara

Mapa organizacijaMapa organizacija, institucija, centara i drugih ustanova u Bosni i Hercegovini koje pružaju adekvatnu potporu, pružaju usluge i/ili su senzibilizirane za rad sa LGBTI osobama

Kontaktirajte nas!