Angola prva u 2019. godini dekriminalizirala istospolne seksualne odnose

26. 01. 2019

Izvor: Libela.org
Foto: Iris Angola / Facebook

Angola je postala prva zemlja u ovoj godini koja je dekriminalizirala istospolne seksualne odnose. Dosadašnji zakon koji datira još iz 1886. godine konačno je preinačen, a time su iz zakonskog okvira izbačeni i takozvani “poroci protivni prirodi” koji su se u navedenom zakonu odnosili na homoseksualnost i služili za legitimizaciju kaznenih progona LGBT osoba – iako takvi progoni službeno nisu zakonom dopušteni.

Novi zakon također zabranjuje diskriminaciju na temelju seksualne orijentacije pri zapošljavanju.

Usvojen je sa 155 glasova za, jednim protiv i sedam suzdržanih. Vladajuća stranka u zemlji kazala je kako je novi zakon “istinski angolski”, za razliku od dosadašnjeg koji je na snagu stupio za vrijeme portugalske kolonizacije Angole.

Diskriminacija i stigma su problem u zemlji. Ne postoji pravno priznanje istospolnih parova. No ipak, Angola se smatra jednom od progresivnijih zemalja u kontekstu prihvaćanja i destigmatizacije LGBT osoba u Africi.

Anketa koju je provela ILGA (International Lesbian, Gay, Bisexual, Trans and Intersex Association) ustanovila je da 61 posto Angolaca/ki smatra da LGBT osobe trebaju uživati ​​ista prava kao i heteroseksualne osobe.

Godine 2018. LGBTI Angolci/ke su proslavili/e još jednu veliku pobjedu kada je vlada zakonski priznala organizaciju za prava LGBTI osoba, Iris Angola – jedinu organizaciju tog tipa u čitavoj zemlji.

Komentari

komentara

Mapa organizacijaMapa organizacija, institucija, centara i drugih ustanova u Bosni i Hercegovini koje pružaju adekvatnu potporu, pružaju usluge i/ili su senzibilizirane za rad sa LGBTI osobama

Kontaktirajte nas!