Novo izdanje LGBTQ enciklopedije pruža jedinstveno viđenje globalne LGBT+ historije

25. 01. 2019

Izvor: Libela
Foto: Pexels

Akademska izdavačka kuća Gale objavila je novu enciklopediju koja se isključivo fokusira na globalnu LGBT+ historiju. Za Globalnu enciklopediju lezbijske, gej, biseksualne, transrodne i queer (LGBTQ) povijesti izdavaštvo tvrdi da je “prvi međunarodni, akademski rigorozni naslov” koji se usredotočuje isključivo na LGBT+ povijest.

Globalna enciklopedija povijesti lezbijki, gejeva, biseksualaca, transrodnih i queer (LGBTQ) osoba sastoji se od tri sveska, 1.800 stranica i 383 zasebna unosa koji se dotiču raznih aspekata LGBT+ historije kroz pisanje o istaknutim osobama i značajnim događajima u područjima kao što su aktivizam, umjetnost, književnost, film, zdravlje i sociologija u gotovo 70 zemalja.

Urednik enciklopedije, Howard Chiang, objasnio je na blogu izazov koji je predstavljalo spajanje globalne ‘hetero’ historije i LGBT+ historije – to jest, istovremeno isticanje njihovih povezanosti i sličnosti, ali i odvojenosti i različitosti.

Chiang navodi da je uredništvo pokušalo prevladati te izazove zapošljavanjem stručnjaka/inja iz različitih regija svijeta, osiguravanjem transnacionalne tematske pokrivenosti i stavljanjem posebnog naglaska na raspravu o imperijalizmu i kolonijalizmu.

“Bliži pogled na LGBTQ iskustvo otkriva zašto distinkcije poput one između ‘globalnih’ veza i ‘imperijalne’ dominacije – ili one između ‘globalne historije’ i LGBTQ historije – ne bi smjele biti korištene kao jedino rješenje za uspostavu efektnog diskursa protiv statusa quo“, nastavlja Chiang.

Prethodne inicijative koje su se bavile rješavanjem problema nedostatka LGBT+ historije uključuju stvaranje online enciklopedije WikiQueer 2012. godine i niz globalnih Wikipedijinih ‘uredničkih maratona’ u 2014. s ciljem povećanja broja članaka vezanih uz LGBT+ pitanja na toj digitalnoj platformi.

Izdavač Gale smatra da je navedena enciklopedija jedinstvena u svojoj globalnoj perspektivi i nada se da će naslov pružiti koristan izvor bibliotekama, studentima/icama i istraživačima/icama koji bi inače teško pristupili takvoj vrsti materijala, te potaknuti na dijalog i razumijevanje.

“Gale je stvorio Globalnu enciklopediju LGBTQ povijesti kako bi se pozabavio nedostatkom akademskog, međunarodnog LGBTQ sadržaja koji je dostupan bibliotekama i istraživačima/icama”, rekao je Paul Gazzolo, viši potpredsjednik i generalni direktor Galea. Dodao je: “Dok drugi referentni naslovi također sadrže poneke LGBTQ teme, ova nova enciklopedija je prvi akademski resurs koji uistinu pruža globalnu perspektivu LGBTQ historije.”

Komentari

komentara

Mapa organizacijaMapa organizacija, institucija, centara i drugih ustanova u Bosni i Hercegovini koje pružaju adekvatnu potporu, pružaju usluge i/ili su senzibilizirane za rad sa LGBTI osobama

Kontaktirajte nas!