Montenegro Pride postao član svjetske asocijacije parada ponosa

09. 11. 2018

Priredila: Redakcija
Izvor: Queer Montenegro

Ususret Povorci ponosa LGBTIQ osoba Montenegro Pride koja će biti održana u Podgorici 17. novembra, organizacija Queer Montenegro i Montenegro Pride postali su punopravni članovi međunarodnih organizacija InterPride i EuroPride, koje imaju za cilj da povežu povorke ponosa na globalnom i evropskom nivou.

Umrežavanje LGBTIQ zajednice kroz povezivanje najznačajnijih događaja poput povorki ponosa, od velikog je značaja kako za osnaživanje same LGBTIQ zajednice, tako i za podizanje njene vidljivosti i zalaganje za unapređenje kvaliteta života LGBTIQ osoba širom svijeta.

Sama činjenica da su Montenegro Pride i Queer Montenegro postali punopravni članovi međunarodnih pride mreža, ukazuje na značaj crnogorskog LGBTIQ pokreta na međunarodnom nivou, te otvara vrata Crnoj Gori da u narednom periodu ugosti jednu od internacionalnih povorki ponosa, Svjetski prajd i Evropski prajd. Organizacija ovih događaja u Crnoj Gori u budućnosti u značajnoj mjeri će doprinijeti i valorizaciji turističkih potetncijala i međunarodnoj promociji naše zemlje.

U zemljama kao što je Crna Gora, prepoznavanje kapaciteta Montenegro Pridea, kao i značaja ovog događaja za crnogorsku zajednicu na internacionalnom nivou, služi kao podsjetnik na mnoge napore koje su crnogorski LGBTIQ pokret, kao i LGBTIQ Asocijacija Queer Montenegro uložili u smanjenje homofobije i transfobije u društvu. Značaj udruživanja i pružanja podrške onim zajednicama koje su još uvijek u procesu razvijanja i rasta vidljivosti, od nemjerljivog je značaja za samo osnaživanje zajednice, kao i prepoznavanje važnosti događaja kao što je Povorka Ponosa.

Članstvo Queer Montenegra u InterPride i EuroPride mrežama je naročito važno u periodu kada je do šeste Povorke ponosa Montenegro Pride ostalo još nekoliko dana, te je organizacija ovog događaja okupila najveći broj članova/ica LGBTIQ zajednice do sada u Organizacionom odboru.

Ovogodišnji Montenegro Pride nosi posebnu važnost jer prati proces rada na Zakonu o životnom partnerstvu koji će se krajem godine naći u Skupštini, te ukoliko bude usvojen, obezbijediti znatno unapređenje prava LGBTIQ osoba u Crnoj Gori.

Komentari

komentara

Mapa organizacijaMapa organizacija, institucija, centara i drugih ustanova u Bosni i Hercegovini koje pružaju adekvatnu potporu, pružaju usluge i/ili su senzibilizirane za rad sa LGBTI osobama

Kontaktirajte nas!