Na 50. godišnjicu pobune u Stonewallu poletjet će avion sa isključivo LGBT posadom

17. 10. 2018

Izvor: Crol.hr
Foto: Virgin Atlantic

LGBT piloti i posada letjet će na posebnom Pride letu s londonskog aerodroma Heathrow za New York, prvi američki grad koji će biti domaćin World Pridea, i to 28. juna 2019. Time će se obilježiti 50 godina od početka pobune u Stonewallu 1969. godine, koja se smatra začetkom pokreta za LGBT prava.

Virgin Atlantic i Virgin Holidays udružili su se s njujorškom organizacijom NYC & Company kako bi podigli Pride proslavu desetak hiljada metara u zrak. Pozvali su broadwayskog glumca i zvijezdu serije Unbreakable Kimmy Schmidt, Titusa Burgessa, da bude voditelj proslave koja će uključivati i DJ-a, drag queen bingo, pjevanje pjesama Judy Garland i speed dating među sjedalima.

“U doba kad su manjinska prava pod prijetnjom, važnije je nego ikad da ustanemo i pobrinemo se da se naš glas čuje”, poručuje Burgess. Nadodao je i da je LGBT zajednica u posljednjih 50 godina napravila goleme iskorake i da je ponosan što može sudjelovati u projektu koji sa stilom obilježava ovu važnu obljetnicu i slavi LGBT prava koja su prethodnici teškom mukom stekli.

Fred Dixon, predsjednik i glavni direktor NYC & Company, izjavio je da se očekuje kako će World Pride privući više od tri miliona posjetitelja i obećao da će biti jedan od najvećih LGBT događaja u historiji. Nadodao je kako je New York zasnovan na različitosti, uključivosti i duhu dobrodošlice, zbog čega im je iznimno zadovoljstvo biti domaćinima World Pridea 2019.

Cijene letova kreću se od 380 funti za ekonomsku klasu, ali za praznički paket u koji je uključen smještaj u hotelu bit će potrebno izdvojiti barem 699 funti. Virgin će dio iznosa od prodaje ulaznica donirati zakladi magazina The Attitude za promicanje inicijativa LGBT zajednice u Ujedinjenom Kraljevstvu, ali i organizirati aktivnosti za prikupljanje sredstava na letu.

“Ozbiljno shvaćamo svoju predanost različitosti i inkluzivnosti, ali budite sigurni da ćemo se putem i odlično zabaviti”, rekao je Mark Anderson iz Virgin grupe i izvršni potpredsjednik Virgin Atlantica, koji je putnicima obećao fantastično iskustvo.

Virgin je posljednja u nizu tvrtki koja je najavila posebne inicijative za obljetnicu stonvolške pobune. Možemo spomenuti i američki bejzbolski tim New York Yankees koji je u septembru otkrio kako namjerava izdvojiti 50.000 dolara za stipendije koje će biti “odskočna daska za mlade LGBT članove studentske zajednice”.

Komentari

komentara

Mapa organizacijaMapa organizacija, institucija, centara i drugih ustanova u Bosni i Hercegovini koje pružaju adekvatnu potporu, pružaju usluge i/ili su senzibilizirane za rad sa LGBTI osobama

Kontaktirajte nas!