Na LGBT partyju u zagrebačkom klubu bačen suzavac

13. 02. 2017

Izvor: N1 Hrvatska, Libela.org
Foto: timeout.com

Na zagrebački klub Super Super u kojem se održavao LGBT party u subotu ujutro oko 4 sata bačen je suzavac. U zagrebačkoj policiji za N1 kazali su da su dvije osobe ozlijeđene u ovom napadu koji je počinio nepoznati počinitelj.

Prva fotografija napada osvanula je na Twitteru. Nakon bačenog suzavca, dvoje posjetitelja razbijalo je prozore kako bi došli do zraka te su se pritom ozlijedili. Na teren je ubrzo pristigla policija te kola hitne pomoći.

‘Večer miriše na suzavac’, napisao je na Facebook stranici kluba jedan korisnik.

‘Kao i na svakom našem partyu do sada, jedino na što naše večeri mirišu je ljubav. Žao nam je što nam društvo u kojem živimo želi osporiti pravo na to, ali ovo je javni proglas da je ljubav jedino za što se borimo i nikakav suzavac neće osporiti da dobijemo ono što svi zaslužujemo. Svima se ispričavamo zbog negativnog iskustva koje je bilo izvan naše moći i javno vam obećajemo da ćemo se boriti za sve nas. Volimo vas!’, objavili su iz kluba.

Policija navodi da je istraga u toku.

U međuvremenu je reagiralo udruženje Zagreb Pride, koje je najoštrije osudilo napad suzavcem. Zagreb Pride zahtijeva od policije da provede brzu i efikasnu istragu te da otkrije i privede pravdi odgovorne za ovaj gnjusan fizički napad na građane i građanke i poduzme sve adekvatne mjere kojim će osigurati mir, sigurnost i ljudska prava LGBTIQ osobama u Zagrebu i Hrvatskoj.

“Proteklih nekoliko mjeseci suočavamo se s eskalacijom mržnje u javnom prostoru potaknutom sve agresivnijim i glasnijim diskursom radikalne klerikalne desnice usmjerenom protiv ustavnih vrednota Republike Hrvatske, koji nailazi na prešutno odobravanje Vlade Republike Hrvatske. Zagreb Pride je već prije upozoravao o nereagiranju Vlade na fašističke ispade razbijanjem ploče u Jasenovcu, kao i na suzdržanost Vlade u osuđivanju bilo kojeg oblika pozivanja na mržnju. Jučerašnji napad zorno i nedvosmisleno pokazuje koliko je tanka granica između mržnje i nasilja. Stoga, ovim putem pozivamo premijera Plenkovića, ministra Orepića i Vladu da rezolutno, glasno i jasno osude ovaj čin nasilja i zločina iz mržnje usmjeren protiv ljudskih prava LGBTIQ osoba, građana i građanki Republike Hrvatske te time pokažu kako mržnja i nasilje nisu vrijednosti našeg društva. Mi se nećemo predati u borbi za naša ljudska prava, nas nećete ušutkati suzavcem kao što ste pokušali 2002. godine i kao što ste pokušali sada. Pravda i ljubav su na našoj strani i ponosno ćemo svi koračati, ne samo 10. lipnja na 16. Povorci ponosa, nego svaki dan izvan naša četiri zida. Mržnja nikada neće moći pobijediti ljubav!”, saopćeno je iz Zagreb Pridea.

Zagreb Pride je za danas, 13. februara, u 18h u Zagrebu najavio mirni protest “Ljubav jest i ostaje jača od mržnje”, koji će se održati na Trgu žrtava fašizma. Zagreb Pride pozvao je LGBT osobe i njihove prijatelje i prijateljice, podržavatelje i podržavateljice, sve one koji su dosad šutjeli i šutjele, da dignu svoj glas. “Sustavna relativizacija govora mržnje i okretanje glave vladajućih od nasilja koje u javnom prostoru, štura generička priopćenja u kojima ‘oštro osuđuju svaki oblik nasilja’, razni kvazipolitički marginalci koji pozivaju na progon svih koje smatraju nepodobnima. To je naša sadašnjost. Vrijeme je da kažemo: DOSTA!”, poručili su iz Zagreb Pridea.

Za danas u 18h je također najavljen i mirni skup podrške u Sarajevu, koji će se održati ispred Veleposlanstva Hrvatske u Sarajevu.

Komentari

komentara

Mapa organizacijaMapa organizacija, institucija, centara i drugih ustanova u Bosni i Hercegovini koje pružaju adekvatnu potporu, pružaju usluge i/ili su senzibilizirane za rad sa LGBTI osobama

Kontaktirajte nas!