Sarajevski aktivisti i aktivistkinje održali/e mirni protest u znak podrške LGBT osobama u Zagrebu

14. 02. 2017

Tekst i foto: Redakcija

Aktivisti i aktivistkinje iz Sarajeva jučer su održali/e mirni protest ispred Veleposlanstva Republike Hrvatske, u znak podrške LGBT osobama u Zagrebu nakon homofobnog napada suzavcem u klubu Super Super koji se desio prošlog vikenda. Oko 40-ak aktivista i aktivistkinja stajali su ispred ambasade sa natpisima “Danas Zagreb, sutra Sarajevo – Stop nasilju!”, “Svi/e smo dio iste priče! #solidarno”, uz zastavu duginih boja.

“Napad u Zagrebu je proizvod sve veće fašizacije politike koja nacionalističkom retorikom i historijskim revizionizmom prikriva kršenje građanskih, socijalnih i ekonomskih prava. Kako je sličan trend primjetan u Bosni i Hercegovini, aktivisti i aktivistkinje koji/e su se danas okupili/e su smatrali/e da je bitno pokazati kako solidarnost sa LGBTI zajednicom u Hrvatskoj, tako i spremnost na otpor protiv sve veće fašizacije društva kod nas”, izjavila je za Radio Sarajevo aktivistkinja Marina Veličković

Lejla Huremović iz Sarajevskog otvorenog centra za Radio Sarajevo je izjavila: “Napad na LGBTI osobe u Hrvatskoj je napad i na LGBTI osobe u BiH. Mi živimo te živote, susrećemo se sa istim problemima. Danas je bačen suzavac u Zagrebu, sutra će biti napadnuta lezbejka u Sarajevu, i svi mi, bilo da smo u Hrvatskoj, Srbiji ili BiH, bivamo pogođeni tim nasiljem i homofobijom. Zato i mislimo da je jako bitno da damo podršku našim prijateljicama i prijateljima i da znaju da smo uz njih. I da nećemo okretati leđa već ćemo se boriti protiv tog nasilja i homofobije.”

Protest u Sarajevu prošao je mirno, no u jednom momentu su tri muškarca u prolazu aktivistima i aktivistkinjama dobacili “Ubij, zakolji, da peder ne postoji!”.

U Zagrebu je također održan protest naziva “Ljubav jest i ostaje jača od mržnje” u organizaciji Zagreb Pridea, na Trgu žrtava fašizma, u okviru kojeg se okupilo između 500 i hiljada ljudi koji su poručili/e kako im je dosta netrpeljivosti, podjela i mržnje u hrvatskom društvu današnjice.

Komentari

komentara

Mapa organizacijaMapa organizacija, institucija, centara i drugih ustanova u Bosni i Hercegovini koje pružaju adekvatnu potporu, pružaju usluge i/ili su senzibilizirane za rad sa LGBTI osobama

Kontaktirajte nas!