Nagrada “Dejan Nebrigić” za Damira Imamovića

18. 07. 2014

dejan nebrigićUdruženje za društvena istraživanja i komunikacije (UDIK) saopćilo je da će ovogodišnju nagradu “Dejan Nebrigić” uručiti Damiru Imamoviću, bh. interpretatoru tradicionalne muzike, za njegov muzički angažman, aktivizam, te ozbiljan pristup bh. kulturi i istraživanju tradicionalne muzike u Bosni i Hercegovini.

Nagrada nosi naziv po Dejanu Nebrigiću (1971 – 1999), filozofu, piscu, mirovnom aktivisti i pozorišnom kritičaru, koji je bio prvi gay aktivist u Srbiji. Bio je jedan od osnivača Akradije, aktivista Anti-ratnog centra i Žena u crnom. Bio je osnivač i izvršni direktor Kampanje protiv homofobije od 1998. godine. Ubijen na svoj rođendan, 29. decembra 1999. u Pančevu.

“Damir Imamović se do danas pokazao kao ozbiljan umjetnik, koji gradi politiku mira, solidarnosti i odgovornosti, poštujući etiku brige u onome što predstavlja njegov rad. On je do sada bivao mirovni aktivista, antimilitarista i feminista, ne zapostavljajući, da je muzika put do sreće i boljeg života. Zalaganje za poštivanje ljudskih prava, rad na poboljšanju i napretku zajednice je sizifovski posao, težak i mukotrpan put za onoga ko se odluči da ide njime. Velika je mogućnost da neće biti shvaćen od okoline, a njegov trud neće biti cijenjen”, saopćeno je. “Čini nas ponosnim što je Imamović kulturu nenasilja i bosanskohercegovačku kulturu pronio cijelim svijetom i na taj način Bosnu i Hercegovinu učinio boljom i drugačijom u očima stranih državljana.”

Aktivisti i aktivistkinje UDIK-a će Damiru Imamoviću nagradu uručiti u vidu posebne karikature, u subotu, 19. jula, u Bosanskom kulturnom centru u Sarajevu, na koncertu Damir Imamović Sevdah Takhta u 12:30.

Komentari

komentara

Mapa organizacijaMapa organizacija, institucija, centara i drugih ustanova u Bosni i Hercegovini koje pružaju adekvatnu potporu, pružaju usluge i/ili su senzibilizirane za rad sa LGBTI osobama

Kontaktirajte nas!