Sedam jednostavnih načina da olakšate život trans* osobama

17. 07. 2014

simpleways1Ima jedna smiješna stvar koja se desi svaki put kada pokušate nekom da objasnite upotrebu rodno neutralnih zamenica. Oči im se zacakle i obično izgovore sljedeće: “Vidi, zar ne misliš da je to previše? Mislim, zar stvarno očekuješ da ljudi nauče sve to?”

Međutim, nevjerovatna stvar kod iskazivanja poštovanja prema transrodnim osobama je to što kada i ako se radi kako treba, tada svi/e postajemo bolji/e kada je rodna ravnopravnost generalno u pitanju. Čak ia ko nemate trans* osobe u svom životu (vjerovatno ih imate, ali ne znate), evo nekih stvari na koje možete da obratite pažnju kako bi svijet postao samo malo prijateljskije nastrojen prema osobama koje su rodno različite.

1. Počnite da primjećujete rod non-stop.

simpleways2Rod se odnosi na skup pravila zasnovanih na našim idejama o spolu. Na osnovu tih pravila žene nisu mogle da glasaju niti da nose pantalone, a muškarci nisu mogli da se zabavljaju sa drugim muškarcima. Danas je rod nešto što još uvek sprečava mnoge žene da budu plaćene jednako kao muškarci u mnogim poslovima. On takođe organičava transrodne osobe koje osjećaju da rod koji im je pripisan po rođenju ne odgovara njihovom ličnom doživljaju roda. Prosto priznavanje roda i njegovih različitih oblika predstavlja izazov za sve nas i način na koji ga percipiramo.

2. Možete li da izbjegnete rodno-binarno određenje nečega?

s3.amazonaws.com-policymic-images-91a11e35b9a6bd6db2d16800ad0f05972016fda25726223a3bb7ac1434124ab5Sjetite se svih onih trenutaka kada su od vas tražili da izaberete muški ili ženski rod u bilo kojoj situaciji: kupovina odjeće, popunjavanje formulara, korištenje javnog toaleta, odabiranje kozmetičkih proizvoda, planiranje skupova… Razmislite kako možete da napravite mjesta za rodnu raznolikost. Možete li da oslobodite svoj jezik generalizacija o muškarcima i ženama? Možete li da predložite da toaleti na poslu budu obilježeni rodno-neutralnim znakom? Vaši napori u ovoj oblasti stvoriće više mjesta za osobe svih rodnih identiteta.

3. Budite frend za toalet.

simpleways4Nekim trans osobama rodno određeni prostori kao što su javni toaleti mogu izgledati zastrašujuće i opasno. Ukoliko imate trans prijatelja koji se zaputio ka javnom toaletu, ponudite se da im pravite društvo. Ukoliko spazite nekog u ovakvom toaletu za koga mislite da mu tu nije mjesto, dvaput razmislite pre nego što mu se obratite.

4. Izbjegavajte pitanje u vezi sa međunožjem.

Evo pitanja koje ne postavljam novim prijateljima: Kako izgledaju tvoje genitalije? Možda će izgledati čudno, ali ovo pitanje nije prikladno ni za vaše trans* ortake. Evo jednog dobrog pravila: Ako neko pitanje ne postavljaš cisrodnoj osobi, nemoj ga onda postavljati ni trans osobi.

5. Budi drugar kada su zamjenice u pitanju.

simpleways5Koje zamjenice ti preferiraš? Mnoge osobe koriste “on/njega ili ona/nju”. Neke osobe vole da koriste “oni” kao rodno neutralnu zamenicu za jedninu. Neki drugi koriste manje poznate rodno-neutralne zamjenice u engleskom kao sto su “ze/hir”. Umesto da pretpostavljate nečiju zamjenicu, najbolje je da pitate imaju li neku koju preferiraju. Ako imaju, držite se toga.

6. Ne gledajte osobu koja je pred vama sada u prošlom vremenu.

simpleways6Ukoliko je trans* osoba s kojom ste bliski/koju poznajete, promijenila svoje ime i zamjenice koje koristi, vjerovatno ne želi da joj se obraćate koristeći njeno staro ime. Iako staro ime može da vam zvuči precizno i poznato, ukoliko ga i dalje upotrebljavate to može da djeluje kao odbacivanje sadašnjeg identiteta vašeg prijatelja. Ukoliko niste sigurni šta da radite, slobodno pitajte.

7. Griješite. Idemo dalje.

simpleways7Dešava se, i to je skroz okej. Ispravite se. Izvinite se. Naprijed u nove pobjede!

Prevod: Transserbia.org
Izvor: Mic.com

Komentari

komentara

Mapa organizacijaMapa organizacija, institucija, centara i drugih ustanova u Bosni i Hercegovini koje pružaju adekvatnu potporu, pružaju usluge i/ili su senzibilizirane za rad sa LGBTI osobama

Kontaktirajte nas!