Najavljujemo: “Strip, seks i tekst – tri primjera” u Mostaru 8. oktobra

06. 10. 2016

14495468_1603033036659945_8903921145982406772_nPiše: Redakcija
Iilustracija: Helena Janečić – Superheroine

LibertaMo pripremila je još jednu kulturnu poslasticu za Mostarce/ke – u goste u subotu 8. oktobra dolazi zagrebački par Josipa Lulić i Dinko Kreho.

Kako piše Ramzi Fawaz, stripovi su kroz dvadeseto stoljeće predstavljali “središnju književnu formu prikazivanja i legitimiranja marginaliziranih seksualnih kultura, kao i popularno kreativno područje za preoblikovanje javnoga mnijenja o cijelom rasponu seksualnosti”. Na početku 21. stoljeća fenomen seksualnosti u stripu ostaje iznimno relevantno, ali još uvijek nedovoljno istraživano područje. Svoj mali doprinos tom plodnom polju proučavanja na ovom događaju pokušat će dati Josipa Lulić i Dinko Kreho u vidu razmatranja jednog popularnog stripovskog serijala, jednog tvrdokornog underground stripa te jednog stripovskog djela koje je neočekivano postiglo aklamaciju književnog mainstreama. Ovim trima geografski (Italija, SAD i Hrvatska) i žanrovsko-formalno (narativni i eskperimentalni strip, te stripovski memoari/autobiografija) raznolikim stripovima, pristupit će se kroz ispitivanje različitih artikulacija i reprezentacija seksualnosti koje se u njima javljaju, kao i na široj razini “seksualnih politika” koje artikuliraju.

Popularni Bonellijev serijal Dylan Dog, tvorca Tiziana Sclavija, naoko je izrazito heteroseksualan i heteronormativan strip. Ipak, pomnije čitanje pokazuje da se u Dylanu konstantno prelamaju tenzije i konflikti između patrijarhalnog i heteroseksualnog buržoaskog poretka, te marginalnih i alternativnih (kontra)kultura, identiteta i praksi, što postaje osobito upadljivo ukoliko ovaj strip čitamo u kontekstu osamdesetih i ranih devedesetih godina. Horny Dyke Helene Janečić autorski je, eksperimentalni strip sačinjen od niza vinjeta u kojima se autorica poigrava kako stereotipima vezanima uz (homo)seksualnost, tako i konvencijama superherojskog žanra, s akcentom na njegove brojne LGBT i queer podtekstove. U stripovskim memoarima Fun Home, podnaslovom određenima kao Obiteljska tragikomedija, Alison Bechdel kroz propitivanje vlastitog odnosa s ocem propituje niz tema poput pitanja seksualne orijentacije, rodnih uloga, emocionalnog zlostavljanja i obiteljske disfunkcionalnosti, što je od ovoga djela načinilo svojevrsni queer i stripovski antipod “autofikcijskim” planetarnim bestselerima Elene Ferrante i Karla Ovea Knausgårda.

Josipa Lulić je povjesničarka umjetnosti i kazališna pedagoginja. Živi, predaje i bavi se aktivizmom u Zagrebu. Dinko Kreho je književni kritičar, publicist i esejist iz Sarajeva, nastanjen u Zagrebu. Redovni je suradnik tjednika Novosti, portala booksa.hr i književnog kluba Booksa, te jedan od urednika portala (bivšeg dvotjednika) zarez.hr.

Predavanje će se održati 8. oktobra u 19 sati u dvorani za predavanje Hotela Bristol. Ulaz je besplatan. Detalje eventa možete pronaći ovdje.

Komentari

komentara

Mapa organizacijaMapa organizacija, institucija, centara i drugih ustanova u Bosni i Hercegovini koje pružaju adekvatnu potporu, pružaju usluge i/ili su senzibilizirane za rad sa LGBTI osobama

Kontaktirajte nas!