Najčešći mitovi o biseksualnosti

19. 10. 2021
Postoje mnoge predrasude i mitovi o biseksualnosti, koji, iako su razne informacije dostupne, i dalje vladaju u javnosti. Stavovi poput onoga da je biseksualnost samo prelazna faza ili da su biseksualne osobe promiskuitetne su samo neki od mitova, a ono što je još poražavajuće jeste da u ove mitove ne vjeruju samo heteroseksualne osobe, već i mnogi članovi/ce LGBTIQ zajednice.
Piše: N. Tomić
Zastava biseksualnosti

Ovo je pet najčešćih mitova o biseksualnosti:

Biseksualnost je samo faza

Jedna od veoma čestih zabluda jeste da je biseksualnost samo prolazna faza, te da će se biseksualna osoba ubrzo ”opredijeliti” za samo jedan rod. Iako je mnogim gejevima i lezbejkama biseksualnost bila ”prelazna faza” ka homoseksualnosti, to i dalje ne znači da ona ne postoji kao validna seksualnost. Obzirom da je seksualnost fluidna, u potpunosti je prirodno da će neke osobe otkrivati i mijenjati svoj seksualni identitet tokom života, ali to ne znači da biseksualnost nije stvarna. Štaviše, najveći dio LGBTIQ zajednice čine biseksualne osobe.

Biseksualne osobe su promiskuitetne

Često se (pogrešno) smatra da privlačnost prema dva ili više roda automatski znači poligamiju, te da se zbog toga sa biseksualnim osobama ne može ostvariti stabilna veza. Seksualnost nema nikakve veze sa promiskuitetnošću jer je ona stvar ličnog izbora bez obzira na seksualnost osobe. Na to utiču vlastite vrijednosti, stavovi, karakter pa i odgoj, ali ne i to da li je osoba biseksualna ili ne.

Promjena seksualnosti zavisno od roda/spola partnera

To što je biseksualna osoba u vezi sa osobom suprotnog pola ne znači da se na kraju odlučila i postala strejt. Isto tako, u slučaju kada je u vezi sa osobom istog pola, ne znači da je gej. Jednostavno, biseksualnost je i dalje tu čak i ako odluče da se skrase sa osobom istog ili suprotnog pola. Također, biseksualnost je spektar, i ne izgleda za svakog isto.

Biseksualnost nije inkluzivna prema nebinarnim i trans osobama

Često je vjerovanje da je panseksualnost nastala ”proširivanjem” biseksualnosti na trans i nebinarne osobe. Međutim, to ne znači da biseksualnost nije inkluzivna. Panseksualnost se definiše kao privlačnost prema osobama bez obzira na njihov rod, a biseksualnost kao privlačnost prema više od jednog roda – što može obuhvatati i osobe koje se ne uklapaju u binarnu podjelu roda.

Niste biseksualni ako niste bili sa osobama oba spola

Mnoge osobe seksualnost miješaju sa ličnim iskustvom osobe pa smatraju da je seksualnost biseksualnih osoba nevalidna ukoliko nisu imale iskustva i sa ženama i sa muškarcima. Ovo je takođe mit jer se seksualnost odnosi na privlačnost, a iskustvo to ne može da promijeni. Kao što strejt osobe znaju da su strejt još u djetinjstvu, tako i mnoge biseksualne osobe prepoznaju svoju seksualnost još u ranom dobu prije nego steknu bilo kakvo iskustvo. Biseksualnost nije ponašanje, nego identitet.

 

Komentari

komentara

Mapa organizacijaMapa organizacija, institucija, centara i drugih ustanova u Bosni i Hercegovini koje pružaju adekvatnu potporu, pružaju usluge i/ili su senzibilizirane za rad sa LGBTI osobama

Kontaktirajte nas!