Najhomofobičnije zemlje svijeta: U 72 države istospolni parovi rizikuju svoju sigurnost

24. 03. 2018

Izvor: GayEcho

Istospolni parovi putovanjem u određene krajeve svijeta rizikuju mnoge bezbjednosne prijetnje, krivične prijave, pa čak i smrtne kazne. Mnoge države ne odustaju od tretiranja homoseksualnosti kao zločina. U 72 zemlje širom svijeta to je direktno izlaganje opasnosti.

Na mapi su prikazane zone opasnosti i stavovi nacija prema ovom pitanju.

Crvenom bojim obilježene su one zemlje gde je homoseksualnost ilegalna ili je u pitanju netolerantno društvo, a suprotnost im je ljubičasta, države u kojima je brak dvoje ljudi istog spola legalizovan.

Bali je idealna destinacije za odmor, ali sa totalnom zabranom gej odnosa, te su istospolni parovi tu pod velikim rizikom.

Mnogi LGBT putnici na ostrvo prijavili su zlostavljanje, a na rastuću netoleranciju ovoj zemlji stužu kritike iz Ujedinjenih nacija.

Crvenom bojom označene su najopasnije zone, a one uključuju velike dijelove Afrike, Srednjeg istoka i Azije i Papua Novu Gvineju. Ovdje homoseksualna ljubav rezultira zatvorom. U Iranu, Sudanu, Saudijskoj Arabiji i Jemenu kazna je smrt, po šerijatskom zakonu. Isto važi i u Somaliji i severnoj Nigeriji.

Narandžasti su Vijetnam i Madagaskar gdje nema zakonskih propisa, ali je stanovništvo netolerantno prema LGBT putnicima. Veze sa istim spolom kriminalizovane su zakonima koji se bave sodomijom, analnim seksomi i “neprirodnim činovima”.

Žute zemlje: Kina, Rusija, Turska, Indonezija, homoseksualnost priznaju kao legalnu. Imaju nešto bolji odnos, ali i su često i javno neprijateljske raspoložene i nema zaštite LGBT zajednice.

U zelenim zemljama postoje neke pravne zaštite, kao što su antidiskriminacijski zakoni i priznaju homoseksualne činove kao legalne. To podrazumijeva Meksiko, Tajland i dijelove istočne Evrope.

Balkan je većinom zelen, pa su njom kreatori mape “Travel Inscurance Direct” obilježili i Srbiju.

Slično je sa u plavo obojenima Italijom, Poljskom, Grčkom, Češkom i Čileom, ali je šira zaštita u javnosti. Ljubičaste zemlje uživaju legalizovane istospolne brakove i nude opštu zaštitu LGBT osoba.

Ove zone putovanja uključuju i Australiju, Novi Zeland, Veliku Britaniju, SAD, Kanadu, Brazil, Južnu Afriku i zemlje sjeverne i istočne Evrope. No, nacionalni zakoni se i ne poklapaju i često se mijenjaju.

Komentari

komentara

Mapa organizacijaMapa organizacija, institucija, centara i drugih ustanova u Bosni i Hercegovini koje pružaju adekvatnu potporu, pružaju usluge i/ili su senzibilizirane za rad sa LGBTI osobama

Kontaktirajte nas!