Zagreb Pride osudio Vladu RH, traže uklanjanje interpretativne izjave uz Istanbulsku konvenciju

23. 03. 2018

Izvor: Crol.hr
Foto: Ivan Maričić

Nakon što je Vlada Andreja Plenkovića poslala prijedlog zakona za ratifikaciju Istanbulske konvencije u Sabor, reagirala je udruga Zagreb Pride koja smatra da ubačena interpretativna izjava za cilj ima onemogućiti provođenje Konvencije u praksi te simbolički potvrditi transfobne ciljeve klerikalne desnice.

Njihovo priopćenje prenosimo u cijelosti:

“Zagreb Pride osuđuje Vladu Republike Hrvatske i Hrvatsku demokratsku zajednicu što je u najvažniji dokument koji štiti žene i druge osobe od rodno uvjetovanog nasilja, Konvenciju Vijeća Europe o sprečavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji, podlo ugurala interpretativnu izjavu koja za cilj ima onemogućiti njezino provođenje u praksi te simbolički potvrditi transfobne ciljeve klerikalne desnice.

Zagreb Pride se snažno zalaže za borbu protiv nasilja nad gej osobama, lezbijkama, biseksualnim, transrodnim, interspolnim i queer osobama. Ta borba između ostalog uključuje zalaganje za poboljšanje postojeće procedure zakonskog priznanja roda tako da se ona temelji isključivo na principu samoodređenja, zalaganju protiv transfobije i homofobije u sustavu obrazovanja te zalaganju za potpunu jednakost životnih partnerica i partnera s bračnim drugovima i drugaricama. U vezi iskustava nasilja, posebno ranjivu skupinu čine transrodne osobe, a napose trans žene koje su izložene višestrukom nasilju i opresiji i kao žene i kao transrodne osobe.

Dosadašnje kampanje klerikalne desnice protiv Istanbulske konvencije izričito su napadale upravo najranjivije i nasilju najizloženije osobe, a u obrani Konvencije nerijetko se sveprisutnu transfobiju podvlačilo pod tepih u ime trenutnog cilja ratifikacije Konvencije. Ne samo da izrazito osuđujemo širenje transfobne histerije od strane klerikalne desnice, nego odbacujemo i bilo kakvo marginaliziranje pitanja prava transrodnih osoba pod zastavom borbe za prava žena, neovisno o tome što o pravima trans osoba kaže Konvencija. Bilo kakva borba za prava žena koja trans žene ostavlja na margini ne može se smatrati postignućem za sve žene niti pravim savezništvom s LGBTIQ osobama. Zaštititi transrodne osobe od nasilja treba nam svima biti prioritet.

Vlada i HDZ “istanbulskom krpicom” legitimiraju i u pravni sustav uvode potpuno izmišljen, nepostojeći pojam takozvane “rodne ideologije” čime otvaraju mogućnost aktivistima_kinjama klerikalne desnice da svaki pokušaj promicanja promjena u društvenim i kulturnim obrascima ponašanja žena i muškaraca s ciljem iskorjenjivanja predrasuda, običaja, tradicija i nasilja protiv svih žena (članak 12. Konvencije) nazivaju “rodnom ideologijom”. To znači da će klerikalna desnica učiniti sve da Hrvatska ne zaštiti od nasilja i žene koje ne žive u braku, trans žene ili žene koje su napustile svoje nasilne partnere i partnerice. Već smo i ranije imale_i prilike čuti da za njih obitelj koju čini žena s djecom bez muškog partnera nije “prirodno okruženje” (Željka Markić u emisiji “Veto” na Jabuci TV, 12.11.2013.).

Ova interpretativna izjava vodi Hrvatsku u istom smjeru kršenja ljudskih prava žena kakvo se događa u Poljskoj, a čija interpretativna izjava navodi da će se Konvencija provoditi u skladu s poljskim ustavom. Kakva je trenutna situacija u Poljskoj u kontekstu zaštite žena od rodno uvjetovanog nasilja? Klerikalna desnica traži povlačenje ratifikacije Konvencije, dok poljska vlada Konvenciju uopće ne provodi i upravo uvodi zakone koji krše ženska ljudska prava i de facto se nalazi u izolaciji unutar Europske unije i Vijeća Europe. Hrvatska je s ovakvom izjavom na istom tom putu i o tome ćemo obavijestiti međunarodnu javnost i Vijeće Europe.

Od zastupnica i zastupnika Hrvatskog sabora tražimo da uklone interpretativnu izjavu u članku 4. Zakona o ratifikaciji i usvoje tekst Konvencije kakav je i potpisan.”

Komentari

komentara

Mapa organizacijaMapa organizacija, institucija, centara i drugih ustanova u Bosni i Hercegovini koje pružaju adekvatnu potporu, pružaju usluge i/ili su senzibilizirane za rad sa LGBTI osobama

Kontaktirajte nas!