Nelson i Tattoni-Marcozzi za N1: LGBTIQ zajednica je pokazala izuzetnu hrabrost

Eric Nelson, ambasador Sjedinjenih Američkih Država i njegov životni partner – Filippo Tattoni-Marcozzi, stručnjak i savjetnik za savremenu umjetnost sinoć su bili gosti Večernjeg studija na televiziji N1 koji vodi novinarka Emela Burdžović. To je bilo njihovo prvo zajedničko TV pojavljivanje.

Američki ambasador u BiH Eric Nelson, stigao je u Bosnu i Hercegovinu početkom godine sa svojim životnim partnerom Fillipom Tattoni-Marcozzijem, ne krijući koliko mu podrška supružnika u karijeri znači.

Komentarišući povorku ponosa i da li je napravljen ikakav pomak, ambasador Nelson je rekao: “Sarajevo, BiH, je bila posljednja zemlja na Balkanu da organizuje prvu povorku ponosa. Ali ta prva je bila najbolja što se tiče odziva i sigurnosti građana. Bio je to nevjerovatan vikend, sunce je sijalo i na kraju je izašla i duga. LGBTIQ zajednica je pokazala izuzetnu hrabrost.”

Dodao je da je mnogo ljudi u BiH povorku ponosa gledalo kao izazov i da li se može da organizuje u miru. “Sigurnosne agencije su uradile odličan posao. To je bio uspjeh za LGBTIQ zajednicu i za građane/ke Sarajeva.”

Budući da je jedan od sljedećih koraka u poboljšanju prava LGBTIQ osoba donošenje zakona o istospolnom partnerstvu, na novinarkino pitanje, ambasador odgovara: “Kada pogledate SAD i istospolne brakove, u nekoliko posljednjih godina se to počelo dešavati. Put je dugo trajao da bi se došlo do istih prava za sve građane/ke. Mislim da je BiH tek na početku tog puta, a vidljivost ove zajednice je prvi korak. Mnogi članovi zajednice nam kažu da je prvi izazov da ih porodica ne odbija. I trebaće godine i godine za promjene. Ali budućnost Bosne i Hercegovine je da svi imaju jednaka prava.”

Cijeli video emisije pogledajte ovdje:

Komentari

komentara

Mapa organizacijaMapa organizacija, institucija, centara i drugih ustanova u Bosni i Hercegovini koje pružaju adekvatnu potporu, pružaju usluge i/ili su senzibilizirane za rad sa LGBTI osobama

Kontaktirajte nas!