Homofob iz Hrvatske osuđen za zločin iz mržnje

Slučaj homofobnog napada na Damira Lasischa (44) u Slavonskom Brodu koji se dogodio u aprilu ove godine je dobio svoj sudski epilog. Počinitelj je dobio tri mjeseca zatvora, odnosno jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od pet mjeseci ukoliko u roku od jedne godine ne počini novo kazneno djelo.

Damir je odlučio prijaviti ovaj slučaj nadležnim institucijama, te informacije o napadu podijeliti sa medijima. Nakon prijavljivanja slučaja policiji, hrvatsko pravosuđe je u roku od pola godine završilo slučaj sa pozitivnim ishodom. Naime, Općinski sud u Slavonskom Brodu okrivljenom V. G.-u dosudilo zatvorsku kaznu za dva kaznena djela – protiv osobne slobode prijetnjom, te kazneno djelo protiv života i tijela – tjelesnom ozljedom, a u presudi se navodi kako je kazneno djelo počinjeno iz mržnje, piše portal CroL.hr.

Damir kaže da je zadovojan odlukom suda i smatra da hrvatsko pravosuđe napreduje, te da je on samo želio pravdu koja je ovom odlukom i zadovoljavajuća.

“Šutnja nije zlato, dignite glas i izborite se za sebe! Nasilju treba stati na kraj.” – izjavio je nakon presude, te dodao da poziva sve one koji trpe bilo psihičko ili fizičko nasilje (samo zato sto su ‘drugačiji’) da to prijave nadležnim službama. “Prvenstveno pozivam LGBT populaciju, kao jednu od najranjivijih skupina, da se zauzme za sebe, za sve nas, kako bismo živjeli u miru, ponosno i dostojanstveno kretali se ulicama naših gradova, uzdignute glave, bez straha i srama.”

“Želja mi je da se slobodno krećemo, bilo kad i bilo gdje, ne skrivajući ono što jesmo. Pozivam sve ugrožene da dignu glas protiv nasilja. Pozivam zlostavljane žene i majke da se odupru nasilju u obitelji. Da konačno mnoge od vas skupe snagu kako bi zauvijek napustile nasilne partnere. Ljudi, šutnja nije zlato. Moramo se izboriti za sebe. Za svoja prava. Misija mi je da širim mir i toleranciju, da se borim za ljudska prava i slobodu svih nas”, ističe Damir Lasisch.

“Mnogo toga sam trpio i pretrpio u životu od strane homofoba. Godinama sam šutio i trpio. Mladost su mi uništili, ali srećom, život nisu uspjeli. Danas sam jači nego ikad. Moje vrijeme tek dolazi”, završno je poručio.

Izvor: CroL.hr

Komentari

komentara

Mapa organizacijaMapa organizacija, institucija, centara i drugih ustanova u Bosni i Hercegovini koje pružaju adekvatnu potporu, pružaju usluge i/ili su senzibilizirane za rad sa LGBTI osobama

Kontaktirajte nas!