Netflix otkazao snimanje turske serije zbog uloge gej muškarca

Netflix je otkazao snimanje turske serije ”If Only” zbog prigovora turske vlasti jer se u njoj pojavljuje lik gej muškarca.
Izvor: Getty Images

Prema riječima turske scenaristkinje Ece Yorenc, popularna streaming mreža Netflix povukla je snimanje serije ”If Only” samo nekoliko dana prije snimanja.

Scenaristkinja je izjavila da je serija otkazana nakon što je vlada odbila dati dozvolu za produkciju, prigovarajući na uključivanje uloge gej osobe.

Lokalnoj web stranici za filmske vijesti Altyazi Fasikul rekla je: ”Dozvola za snimanje serije nije data zbog gej lika i to je vrlo zastrašujuće za budućnost.”

”Nije bilo scena gej seksa niti fizičkog kontakta koji je uključivao gej lika u seriji”, rekla je Yorenc, ”ali serija se suočila sa prigovorima bez obzira na to.”

Glasnogovornik turske vladajuće stranke Pravde i razvoja Mahir Unal rekao je Financial Timesu: “Trebamo li se kolektivno izviniti Netflixu? Šta oni žele od nas? Moramo li blagosloviti sve što Netflix čini, smatrati to ispravnim? Postoji li tema na koju imamo pravo neslaganja?”

Umjesto da ponovo napiše seriju bez gej uloge, Netflix se opredijelio za potpuno odustajanje od snimanja.

”Netflix je duboko posvećen našim turskim korisnicima_cama i kreativnoj zajednici u Turskoj. Ponosni smo na nevjerovatan talenat sa kojim radimo. Trenutno imamo nekoliko turskih projekata u produkciji i radujem se što ćemo dijeliti te priče sa našim korisnicima_cama širom svijeta“, izjavio je glasnogovornik Netflixa.

Ovo nije prvi put da se Netflixovi pokušaji rasta turske produkcije suočavaju sa kontroverzama oko LGBTI pitanja – navodno je turska originalna serija na Netflixu ”Love 101” trebala imati gej lika. Međutim, kada je serija debitovala na Netflixu, nije sadržavala nikakav gej sadržaj.

Turska uprava za cenzuru medija izjavila je za BBC Turska: “Bilateralnim razgovorima problem oko te uloge je uklonjen.”

Međutim, Netflix je izjavio da ta serija nikad nije ni trebala da uključi homoseksualca.

Iako je homoseksualnost u savremenoj Turskoj ozakonjena, sve je više protivljenja prema LGBTI zajednici. Povorka ponosa u Istanbulu je zabranjena u posljednjih pet godina zaredom.

Izvor: Pink News

Komentari

komentara

Mapa organizacijaMapa organizacija, institucija, centara i drugih ustanova u Bosni i Hercegovini koje pružaju adekvatnu potporu, pružaju usluge i/ili su senzibilizirane za rad sa LGBTI osobama

Kontaktirajte nas!