New York: Uvedena oznaka “X” za osobe koje se rodno ne određuju

06. 01. 2019

Izvor: Transserbia.org
Foto: Lane V. Erickson/Shutterstock

Nova opcija za osobe koje se rodno ne određuju – X – zvanično je stupila na snagu u New Yorku. Građani/ke ovog grada moći će od sada da promijene oznaku za rod u svojim izvodima iz matične knjige rođenih kako bi bila u skladu s njihovim rodnim određenjem, a roditelji će moći da se odluče za opciju “X” kod svoje novorođene djece.

Novim zakonom New York će imati istu legislativu kao Kalifornija, Oregon i Washington D.C., a slično zakonsko rješenje bit će uvedeno i u New Jerseyu u februaru ove godine.

Ova mjera je usvojena u gradskom vijeću u septembru s 41 prema 6, a potpisao ju je i odobrio gradonačelnik Bill de Blasio u oktobru prošle godine. Predstavnik za javnost gradskog vijeća, Corey Johnson, izjavio je tada: “Imamo mnogo stanovnika New Yorka koji se ne identifikuju kao žene ili muškarci. Rod je za mnoge spektar, i nije fiksiran. Tako da će stanovnici New Yorka koji su trans, rodno se ne određuju ili odbacuju koncept rodne binarnosti, a imaju mogućnost da se samoodrede u tako važnom dokumentu kao što je izvod iz matične knjige rođenih, od sada također imati zeleno svjetlo ka mnogim drugim životnim pitanjima.”

Prije ovog zakona, stanovnici New Yorka morali su da obezbijede dokumentaciju od ljekara prije nego što bi im bilo dozvoljeno da promijene svoju oznaku za rod u ličnim dokumentima.

Komentari

komentara

Mapa organizacijaMapa organizacija, institucija, centara i drugih ustanova u Bosni i Hercegovini koje pružaju adekvatnu potporu, pružaju usluge i/ili su senzibilizirane za rad sa LGBTI osobama

LGBTI.BA – BH LGBTI info portal

LGBTI.ba je prvi news portal namijenjen prvenstveno LGBTI zajednici u Bosni i Hercegovini i njenom informisanju o događajima, aktivnostima i problemima vezanim za LGBTI prava i kulturu.

Urednica
Nejra Agić

Psihološko savjetovanje za LGBT osobe
[email protected]

Pravno savjetovanje za LGBT osobe
[email protected]

Kontakt
e-mail: [email protected]
telefon: +387 33 551 000

Kontaktirajte nas!