Ni tri godine nakon napada na Festival Merlinka 2014 nisu procesuirane odgovorne osobe

02. 02. 2017

Izvor: Sarajevski otvoreni centar

Na jučerašnji dan prije tri godine, 1. februara 2014. godine, u 15:15 sati, na početku diskusije “Transeksualnost u tranziciji”, grupa od 14 maskiranih muškaraca nasilno je ušla u Art kino Kriterion u Sarajevu s namjerom da napadne prisutne na Festivalu Merlinka. Najveći broj napadnutih posjetilaca i posjetiteljki festivala uspio se sakriti u izlaz za hitne slučajeve, gdje su ostali zaključani 20-ak minuta. U međuvremenu, fizički je napadnut organizator festivala iz Beograda, moderatorica diskusije i još jedna osoba. Napad je trajao manje od minute rezultirajući lakšim povredama i teškim psihološkim posljedicama. Počinioci nedjela pobjegli su netaknuti.

Sarajevski otvoreni centar je 20 dana unaprijed najavio planirana dešavanja policiji, izrazivši potrebu za osiguranjem, što znači da je policija bila informisana o datumima i satnicama svih dešavanja u okviru festivala. Policijske snage su bile prisutne u petak veče, za vrijeme otvaranja festivala. Međutim, u subotu policija nije bila prisutna u dogovoreno vrijeme, te nije bila u mogućnosti da spriječi ili zaustavi planirani napad. Došli su tek nakon što je napad izvršen i kad su počinioci već pobjegli.

Uporedo sa policijskom istragom, Sarajevski otvoreni centar je, nedugo nakon napada, podnio dvije prijave direktno Tužilaštvu Kantona Sarajevo: jednu zbog ugrožavanja sigurnosti prisutnih, nanošenja tjelesnih ozljeda, sprečavanja javnog okupljanja i dogovora za učinjenje krivičnog djela i drugu zbog povrede ravnopravnosti čovjeka i građanina. Nedolazak policijskih službenika_ca u dogovoreno vrijeme također je prijavljen i unutrašnjoj kontroli Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo. U toku provedenog postupka dva policijska službenika prvobitno su sankcionisana, da bi nakon uložene žalbe bili oslobođeni odgovornosti za sigurnosni propust.

Ni tri godine nakon napada još uvijek nije došlo do podizanja optužnice protiv odgovornih osoba; policijska istraga koncentrisana je na jednog osumnjičenog od 14 osoba koje su upale u Art kino Kriterion, dok je samo djelo okarakterisano samo kao nasilničko ponašanje, što se prema krivičnom pravu Federacije BiH smatra prekršajem. U potpunosti je zanemaren homofobni motiv napada i činjenica da je krivično djelo bilo unaprijed dogovoreno. Uprkos ovim činjenicama Sarajevski otvoreni centar će ustrajati u nastojanjima i borbi da počinitelji ovog krivičnog djela budu adekvatno sankcionisani te je krajem prošle godine predao apelaciju Ustavnom sudu BiH radi propusta države koji je doveo do ograničenja prava na slobodno okupljanje LGBTI osoba.

Jasno je da su obrazac neadekvatnog i nemarnog istraživanja i procesuiranja napada na Sarajevo Queer Festival 2008. godine, Festival Merlinka 2014. godine i niz slučajeva poticanja na nasilje i mržnju prema LGBTI osobama doveli do stvaranja utiska da se homofobni i transfobni napadi u BiH tolerišu, što je kulminiralo još jednim homofobnim napadom na osoblje i goste_gošće Art kina Kriterion 4. marta 2016. godine.

Nedavno završena Merlinka 2017, na kojoj je prisustvovao rekordan broj posjetitelja_ica je pokazatelj je da nas napadi na LGBTI osobe i LGBTI događaje neće zastrašiti u zaustaviti u našoj zajedničkoj borbi za društvo bez diskriminacije i predrasuda. Društvo jednakosti i tolerancije za sve nas!

Komentari

komentara

Mapa organizacijaMapa organizacija, institucija, centara i drugih ustanova u Bosni i Hercegovini koje pružaju adekvatnu potporu, pružaju usluge i/ili su senzibilizirane za rad sa LGBTI osobama

Kontaktirajte nas!