Nova istraživanja pokazuju visoku stopu depresije kod trans tinejdžera/ki

14. 04. 2020
Dvije trećine transrodnih tinejdžera/ki pati od depresije, a imaju i visoku stopu samopovrede i poremećaja prehrane, pokazalo je istraživanje objavljeno u posebnom dodatnom odjeljku Journal of Endocrine Society.

Istraživanje pod nazivom „Psihijatrijske komorbidnosti, seksualna orijentacija i utjecaj terapijskih intervencija u rodno varijantnoj dječjoj praksi“ proučavalo je medicinske dosjee 158 trans adolescenata koji su potražili pomoć na dječijoj klinici za endokrinologiju u Majamiju i koristilo podatke o demografskim i kliničkim karakteristikama dobijenim iz elektroničkih zapisa. Oni su uključivali 107 (67,7 posto) trans muškaraca, 47 (29,7 posto) trans žene i četiri (2,5 posto) osobe koje su se identificirale kao nebinarne.

Vodeća istraživačica dr. Med. Veronica Figueredo, iz dječje bolnice Nicklaus u Majamiju, primijetila je da je 66,5 posto ispitanih transrodnih tinejdžera/ki oboljelo od depresije. Muškarci su češće razmišljali o samoubojstvu od žena (70,1 posto prema 49 posto), a muškarci su također pretrpjeli veće stope komorbiditeta (84,1 posto prema 66 posto). Komorbiditet je istovremena prisutnost dva ili više stanja.

Zdravstveni stručnjaci/kinje i aktivisti/kinje često ističu kako se trans tinejdžeri/ke bore s problemima mentalnog zdravlja više nego njihovi cis vršnjaci, ali nova studija daje potvrdu.

Ranija Pew studija pokazala je da je otprilike 20 posto svih adolescenata u nekom trenutku patilo od depresije.

Istraživanje objavljeno u Endokrinskom društvu otkrilo je da su nakon depresije najčešća primijećena psihološka stanja bila anksioznost (33,5 posto), poremećaj pažnje s hiperaktivnošću (10,1 posto), bipolarni poremećaj (1,9 posto), bulimija (1,3 posto), anoreksija nervoze (0,6 posto), te posttraumatski stresni poremećaj (0,6 posto). Samopovrjeđivanje je bilo češće kod muškaraca.

Istraživači su također otkrili da su transrodne tinejdžerke doživjele značajno poboljšanje rodne disforije nakon početka hormonske terapije.

Izvor: Advocate.com

Komentari

komentara

Mapa organizacijaMapa organizacija, institucija, centara i drugih ustanova u Bosni i Hercegovini koje pružaju adekvatnu potporu, pružaju usluge i/ili su senzibilizirane za rad sa LGBTI osobama

Kontaktirajte nas!