Novo istraživanje pokazalo: Homofobija u SAD-u opala nakon legalizacije istospolnih brakova

16. 04. 2019

Priredila: Redakcija
Izvor: Pink News
Foto: Mark Wilson/Getty Images

Rezultati novog istraživanja otkrivaju da su američke države u kojima je istospolni brak bio legaliziran prije presude vrhovnog suda iz 2015. godine više prihvatale LGBTI osobe. Studija, koju je predvodio psiholog Eugene Ofosu, otkriva da “dok su se predrasude prema LGBT osobama smanjivale tokom vremena”, tako se ovo smanjivanje “udvostručilo” nakon što je u svim državama SAD-a legaliziran istospolni brak.

“Smatramo da su se i implicitne i eksplicitne predrasude prema LGBT osobama ili smanjivale ili bile na istom nivou prije nego što je donesen jedinstven zakon o istospolnim brakovima”, napisali su istraživači Državne akademije nauka. “Međutim, nakon što je donesen zakon koji podržava ovu marginaliziranu skupinu, predrasude prema LGBT osobama su znatno opale. Naše istraživanje skreće pažnju na to kako zakoni mogu oblikovati stavove individua, čak i ako su ti stavovi duboko ukorijenjeni i društveno i politički uslovljeni.”

Izuzeci od ovog trenda bile su države koje su se opirale omogućivanju bračne jednakosti, ali su je morale usvojiti nakon presude Vrhovnog suda.

Bračna jednakost je bila državno pitanje do 26. juna 2015. godine, kada je sudskom presudom u slučaju “Obergefell vs. Hodges” legalizirana širom SAD-a. Zemlje koje su bile “primorane” da ozakone bračnu jednakost iskusile su negativne reakcije društva, jer je legaliziranje istospolnih brakova doživljeno kao “simbolična prijetnja” njihovim konzervativnim vrijednostima.

Ofosu i njegov tim analizirali su oko milion odgovora tokom 12-godišnjeg perioda preko web stranice Project Implicit, kreirane da otkriva nesvjesne predrasude.

Također su analizirali podatke od više od 10.000 učesnika u sklopu Američkih državnih izbornih studija, u kojima su ljudi upitani kako se osjećaju kada se u pitanju LGBTI osobe.

Ove su ankete provedene “širom svih 50 država prije, tokom, i nakon legalizacije istospolnih brakova”, – 2008, 2012. i 2016. godine.

Komentari

komentara

Mapa organizacijaMapa organizacija, institucija, centara i drugih ustanova u Bosni i Hercegovini koje pružaju adekvatnu potporu, pružaju usluge i/ili su senzibilizirane za rad sa LGBTI osobama

Kontaktirajte nas!