Bruneji tvrde da je svrha anti-LGBT zakona “prevencija”, a ne kažnjavanje

15. 04. 2019
Ministar vanjskih poslova Bruneja, Erywan Yusof (Foto: Wang Zhao – Pool/Getty)

Priredila: Redakcija
Izvor: Pink News

Ministar vanjskih poslova Bruneja, Erywan Yusof, tvrdi da će se novi anti-LGBT zakoni ove zemlje pod kojima su homoseksualni odnosi kažnjivi smrću, fokusirati “više na prevenciju nego na kažnjavanje”.

U pismu upućenom Ujedinjenim nacijama, Yusof tvrdi da zakoni imaju za cilj da “obrazuju, spriječe, rehabilitiraju i njeguju”. Pismo je poslano nešto više od sedam dana nakon što je ova mala azijska zemlja uvela smrtnu kaznu za osobe homoseksualne orijentacije.

Yusof u pismu tvrdi da su zakoni namijenjeni da sačuvaju “tradicionalne, religijske i kulturne vrijednosti” Bruneja. Tvrdi da zakone nije kreirao čovjek, nego da su “predodređeni od Alaha”. On je također rekao da postoji jako mala šansa da će homoseksualne osobe biti kamenovane do smrti zbog “iznimno visokog praga dokazivosti”. Dodao je da će homoseksualni muškarac biti osuđen na kamenovanje ako dvojica ili četvorica muškaraca “visokih moralnih stajališta” mogu “bez ikakve sumnje” potvrditi optužbe. Zakon će se odnositi samo na muslimane, ali Yusof je dodao da će i drugima biti suđeno pod zakonima ako bude otkriveno da su imali homoseksualne odnose sa muslimanom.

U ovom pismu Yusof također tvrdi da se Bruneji strogo protive torturi i da su kao država predani ljudskim pravima, kao i da su Bruneji sigurna zemlja za žene, gdje se njihova prava promoviraju i poštuju, te gdje one imaju mogućnosti u zdravstvenoj zaštiti, obrazovanju i zaposlenju koje nemaju negdje drugo.

“Potrebno je cijeniti da razlike u kulturnim, tradicionalnim i religijskim vrijednostima u svijetu znače da ne postoji jedan standard koji pristaje svima”, rekao je Yusof.

Zamjenik direktora za globalna pitanja Amnesty Internationala, Stephen Cockburn, snažno je osudio ovo pismo. “Braniti prijetnju amputacijom i kamenovanjem time da je to namijenjeno ‘rehabilitaciji i njezi’ je jednostavno apsurdno. Legalizirati mučenje je bešćutno i mučno u bilo kojim okolnostima, a uraditi to u svrhu preventivne mjere je jako neobazrivo.” Dodao je da će provođenje ovih zakona na Brunejima kreirati “toksičnu i prijeteću atmosferu”.

Ministar vanjskih poslova Velike Britanije, Jeremy Hunt, se prije nekoliko dana sastao sa ministrom vanjskih poslova Bruneja kako bi razgovarao s njim o novim zakonima. U postu na Twitteru, Hunt je, između ostalog, rekao: “Surađujemo dobro u brojnim stvarima, ali se u ovoj duboko ne slažemo”. “Njegov prijedlog da su osude prema šerijatskom pravu malo vjerovatne nije prihvatljiva: svako bi trebao da bude slobodan da bude ono što jeste i da voli onoga koga želi”, dodao je Hunt.

Komentari

komentara

Mapa organizacijaMapa organizacija, institucija, centara i drugih ustanova u Bosni i Hercegovini koje pružaju adekvatnu potporu, pružaju usluge i/ili su senzibilizirane za rad sa LGBTI osobama

Kontaktirajte nas!