Historijska presuda: Ruski sud presudio da je transrodna žena nezakonito otpuštena

14. 04. 2019

Priredila: Redakcija
Izvor: Radio Slobodna Evropa / Ruski servis

Sud u St. Petersburgu donio je historijsku presudu, prvu ovakve vrste u Rusiji, kojom je presuđeno da je jedna štamparija nezakonito otpustila transrodnu ženu koja je godinama bila zaposlena u njoj prije prilagođavanja spola. Sud okruga Frunze je 9. aprila naredio štampariji da Annu Grigoryjevu vrati na posao i plati joj 10.000 rubalja (155 američkih dolara) za nanesenu štetu, kao i 1.8 miliona rubalja (27.800 američkih dolara) što je iznos njenih neisplaćenih plata.

Grigoryeva je u štampariji radila deset godina, tokom kojih se identificirala kao muškarac, a 2017. godine je otpuštena, nakon procesa prilagodbe spola i zakosnke promjene spola. Njen poslodavac je izjavio da je otpuštena jer taj posao po zakonu mogu obavljati samo muškarci.

Rezolucija ruske vlade koja je usvojena 2000. godine zabranjuje rad ženama u više od 35 oblasti i na više od 450 specifičnih poslova koji su opisani opasnim ili “napornim”.

Advokat Anne Grigoryeve, Maksim Olenichev, izjavio je nakon presude da je pobjeda njegove klijentice, koja je došla nakon dvije godine sudskog procesa, “veoma važan presedan”, jer je ovo prvi put da je u Rusiji transrodna osoba uspjela odbraniti svoja radnička prava na sudu.

Advokatica pri grupi za zaštitu LGBT prava Vykhod, Ksenia Mikhailova, kaže da će ova presuda pomoći drugim transrodnim osobama da budu prepoznate u društvu, odbrane svoja prava i suprotstave se diskriminaciji na radnom mjestu.

Komentari

komentara

Mapa organizacijaMapa organizacija, institucija, centara i drugih ustanova u Bosni i Hercegovini koje pružaju adekvatnu potporu, pružaju usluge i/ili su senzibilizirane za rad sa LGBTI osobama

Kontaktirajte nas!