Objavljen regionalni konkurs za kratku queer priču “Write queer”

16. 10. 2016

gay-writes-stock-photoIzvor: queermontenegro.org
Foto: stonewall-museum.org

Organizacija Queer Montenegro u okviru svojih programskih aktivnosti usmjerenih ka razvoju queer umjetničke scene u Crnoj Gori i regionu raspisala je prvi regionalni konkurs za najbolju queer kratku priču.

Queer elementi u književnosti mogu se pratiti od antičkih vremena. Literatura je polje na kom su rođene prve ideje o slobodi ljudske prirode. Vječita borba za dostojanstvo čovjeka nameće nam potrebu da i književnim formama pokušamo proširiti svijest na ovim našim skučenim prostorima. Kratka priča jedna je od danas najpopularnijih književnih formi i daje nam mogućnost da dođemo do najšire publike. Ovaj konkurs otvaramo za priče inspirisane queer motivima, kao i za one u kojima je queer samo jedan od elemenata i to ne najnužnije u prvom planu. U obzir uzimamo umjetničku vrijednost teksta, bez obzira na stepen njegove angažovanosti, jer queer elemente vidimo kao narativni podsticaj, a ne kao didaktički imperativ.

Pravo učešća na konkursu imaju svi/e autori/ke koji pišu na bosanskom, hrvatskom, srpskom i crnogorskom jeziku. Moguće je kandidovati samo kratke priče koje prethodno nisu publikovane. Autori/ke mogu kandidovati najviše jednu priču, čiji obim može biti do 10 000 karaktera sa proredima.

Na ovom konkursu biće dodijeljene tri novčane nagrade, od koji prva iznosi 400 eura, druga 300 eura i treća 200 eura u neto iznosu.

O nagradama odlučuje petočlani žiri iz redova relevantnih književnika/ca i teoretičara/ki i članova/ica organizacije Queer Montenegro.

Konkurs je otvoren do 13. novembra 2016. godine.

Detaljne informacije o konkursu možete pronaći u nastavku ovog teksta.

Konkurs za najbolje kvir priče realizuje se okviru projekta “Kvir Art” podržanog od strane Komisije za raspodjelu dijela prihoda od igara na sreću Ministarstva finansija Crne Gore.

Detaljne upute o tome kako prijaviti priču možete pronaći ovdje.

 

Komentari

komentara

Mapa organizacijaMapa organizacija, institucija, centara i drugih ustanova u Bosni i Hercegovini koje pružaju adekvatnu potporu, pružaju usluge i/ili su senzibilizirane za rad sa LGBTI osobama

Kontaktirajte nas!