Top 5 LGBT parova u mainstream TV serijama

17. 10. 2016

Piše: Selma Kešetović

Porastom LGBTI emancipacije, u masovnim medijima dolazi do integracije LGBTI likova u serijama koje se njima primarno ne bave (za razliku od serija Queer as Folk, Orange is the New Black, L Word, itd.). Neke od tih integracija su uspješnije, neke manje uspješne, ali u svakom slučaju su veoma važne za razvijanje senzibilnosti i vidljivosti. Donosimo top 5 LGBT parova u mainstream televizijskim serijama koji su osvojili široko gledateljstvo!

1. Nomi Marks i Amanita (Sense8)

1
Sigurno se sjećate koliko smo svi/e poludjeli/e za serijom Sense8 kada je izašla. Danas, ako nas netko pita zašto tačno smo poludjeli/e, moramo priznati da je većina stvari isparila osim, najsubverzivnijeg queer para koji se pojavio na mainstream televiziji. Nomi Marks i Amanita, kao osobe iz dvije najisključenije kategorije u društvu i samom pokretu, kao trans žena i crna lezbijka, jedna u drugoj pronalaze svu ljubav i podršku, kreirajući jedan sasvim novi način postojanja. Nomi nije stavljena u notorni seksistički kontekst gdje je ona kao trans žena jedva dočekala da se šminka i dijeli modne savjete što je jedan uporan društveni imaginarij, nego je vrlo sposobna hakerica, a želju da je kao krhko biće netko zaštiti na ovom svijetu nije pronašla (niti tražila) u muškarcu nego u jakoj drugoj ženi. I sama trans žena, rediteljica serije Lilly Wachowski, tu ulogu nije dala cis ženi nego Jamie Clayton, koja je i sama trans žena, što cijelu priču potpuno zaokružuje.

2. Cyrus Beene i James Novak (Scandal)

2-2
Mrzimo Cyrusa Beenea, to je istina. Kao Jago iz Othela, on šapuće zlo predjedniku SAD-a kako bi ga navukao na vlastitu agendu i uvijek podmeće nogu našoj feminističkoj miljenici Oliviji Pope. To ne znači da je on demon. Cyrus često pokazuje neke vrlo ljudske emocije i ponekad zna čak uraditi i ispravnu stvar, ali računica na kraju dana nikada mu ne ide u prilog. I baš kao i u stvarnom životu, loši ljudi naiđu na partnere koji ne vide tamnu stranu onoga u kojeg su se zaljubili, a i kada vide, žive u poricanju i nadi da će se ta osoba ipak promijeniti. Da, mrzimo Cyrusa, ali volimo njegovog životnog partnera Jamesa Novaka koji je zaslužan što je Cyrus nakon pola životnog vijeka izašao iz ormara (ipak je on ambiciozni republikanac), i za stvaranje njihovog doma i usvajanje njihove kćerke. James je istovremeno sve što Cyrus nije – moralan i pošten, te svojim odabirom profesije novinarstva raskrinkava političke varke i truleži. Čovjek bi pomislio da će Cyrus u jasnom izboru između svoje obitelji i političke ambicije izabrati Jamesa, ali ne, on će žrtvovati ljubav svog života. I sve te epizode kasnije, u kojima je njemu teško i dok se duševno raspada, imaju cyrusovsku agendu da ipak suosjećamo sa njim – ali istina je da bi on to uradio opet.

3. Cameron i Mitchell (Modern Family)

3
Ni Cam ni Mitchell nisu ispeglani za potrebe široke publike tako da njihov gayness bude umanjen ili izbrisan. Naravno da postoje “straight acting” muškarci, odnosno muškarci čiju homoseksualnost nije pratilo i svojevrsno ispadanje iz norme muškog roda (gestikulacija, izgled, poželjno ponašanje, itd), ali tu su i ovi drugi od kojih se čak i zajednica ponekad ograđuje stalno naglašavajući “pa nisu svi gejevi takvi”, u čemu nesumnjivo ima i autohomofobije i mizoginije. Iako se čini da se konstantno prepiru, Cam i Mitchell imaju čvrst brak i proširenu obitelj sa kćerkom Lilly, i ni u jednom momentu nisu viktimizirani niti su tu zarad “spektakla”, nego sa jednakim legitimitetom kao i strejt brakovi u seriji.

4. Callie i Arizona (Grey's Anatomy)

4
Poslije teškog dana u operacionoj sali, Callie Torres pokušava da “smuva” pedijatrijsku kirurginju Arizonu koja je odbija zbog njezine biseksualnosti, odnosno, pada na prilično čestu predrasudu da biseksualne žene eksperimentiraju sa ženama, a zapravo vole muškarce (predrasuda je nastala na seksizmu – seks sa muškarcem te određuje bilo da si muškarac ili žena, tako da je muška biseksualnost zapravo homoseksualnost, a ženska heteroseksualnost). Callie ne prihvata njezino uskogrudno svaćanje i tako započinje jedna od najkompleksnijih lezbijskih veza na televiziji uopće. Pratile/i smo uspone i padove, vjenčanja, brojne bračne izazove i stvari nisu nikada bile crno-bijele, jer su i Arizona i Callie osobe sa vlastitim moralnim kompasom. Razočarava kraj desete sezone gdje se Calliein lik potpuno srozava time što potpuno nepromišljeno želi uzeti dijete svojoj bivšoj supruzi da bi otišla sa mladom ženom sa kojom je kratko u vezi. Ali zato je Sara Ramirez koja tumači Callie nedavno obradovala fanove rekavši javno da je biseksualka, a glasine kruže da je njezin lik srozan zato što ona odlazi iz serije. Ipak, nije moralo tako biti.

5. Connor i Oliver (How to Get Away with Murder)

5
Connor Walsh je konfliktna osoba koja se ponaša pomalo kao kreten prema ostalim likovima u seriji, uvijek samozadovoljan i svjestan da natprosječno dobro izgleda. Još ima tu iritantnu crtu “želim da se sve vrti oko mene, ali neću da se vežem blah blah”. No njegovo srce je upecao jedan sasvim obični nerdy tip Oliver i tek tada počinje njegova transformacija od emotivno zakržljalog tinejdžera u zrelu osobu koja je sposobna za empatiju i otvorenu komunikaciju sa drugim ljudskim bićem. Mnogi iz zajednice daju plus i prilično eksplicitnim scenama gej seksa sa kojim serija nema nikakvih problema.

Komentari

komentara

Mapa organizacijaMapa organizacija, institucija, centara i drugih ustanova u Bosni i Hercegovini koje pružaju adekvatnu potporu, pružaju usluge i/ili su senzibilizirane za rad sa LGBTI osobama

Kontaktirajte nas!