Online projekt “Illuminator” otvara prostor za rapravu o LGBT roditeljstvu u Rusiji

Izvor: VoxFeminae

Ruski redatelj Pavel Loparev u 2017. godini pokrenuo je online obrazovni projekt Illuminator koji uz pomoć kratkih dokumentarnih filmova i video predavanja objašnjava različite seksualne orijentacije roditeljima i predlaže im kako reagirati ako im se dijete auta.

Loparev je početkom svibnja u intervjuu za openDemocracy objasnio kako je došao na ideju za projekt, koji su bili najveći izazovi u njegovoj pripremi te kakav učinak očekuje.

Loparev je odrastao u Rusiji i iako je bio otvoren o svojoj seksualnosti među prijateljima i kolegama, godinama se brinuo kako će se autati roditeljima. U međuvremenu se uključio u različite LGBT projekte te je s Askoldom Kurovim napravio Children-404, film o mladim LBGT osobama u Rusiji. Ipak, ni to ga nije ohrabrilo da pokrene razgovor s roditeljima.

“Shvatio sam da coming out neće značiti da ćemo prestati komunicirati, ali sam bio u strahu od odbacivanja ili da ću nekako pokvariti njihove živote. U životu se nisam puno susretao s homofobijom, ali moji roditelji možda još uvijek ne bi bili spremni prihvatiti me. Tako mi je sinula ova ideja – napravit ću obrazovni projekt koji će pomoći mojoj mami i mom tati da me prihvate,” objasnio je Loparev.

Nakon toga, određivanje formata projekta išlo je vrlo jednostavno. Naime, Loparev je bio novinar, a završio je i moskovsku školu dokumentarnog filma te ima svoj animacijski studio, pa je odlučio spojiti sve svoje talente i stvoriti jedinstveni projekt.

Illuminator se sastoji od dva dijela – intervjua sa stručnjacima i stručnjakinjama te dokumentarnog modula koji na pristupačan i zabavan način govori o seksualnoj orijentaciji i rodnom identitetu. Namijenjen je onima koji traže odgovore na pitanja, a Loparev ga opisuje kao “alternativni način pružanja ozbiljnih informacija odraslima o seksualnoj orijentaciji i rodnom identitetu”.

Pavel Loparov

“Bilo je sjajno što naši kolege iz tima nisu bili dio LGBT zajednice. Jer jedno je kad se sami borimo za svoja prava, ali kad imamo ljude izvan zajednice uz nas, to nam daje potpuno novu razinu svijesti i zrelosti,” objašnjava Loparev.

Dodaje da nije bilo lako uvjeriti roditelje LGBT osoba da podijele svoje priče, no budući da su od početka znali kako žele snimati dokumentarce, uspjeli su ih pridobiti svojim iskrenim, intimnim i direktnim pristupom.

Što se tiče položaja LGBT osoba u Rusiji, i dalje postoji veliki problem prihvaćanja različitosti. Loparev misli da se neke stvari mogu promijeniti na osobnoj razini, ali Illuminator sam to ne može ostvariti.

“Asya Kazantseva, jedna od naših stručnjakinja, rekla je kako ljudi generalno mrze homoseksualce, pa zato pojedinci koji se autaju imaju važnu ulogu. Što je više javno otvorenih LGBT osoba, to bolje. Ali, dokle god je situacija u Rusiji tako napeta, ne mogu biti iskreni o tome tko su – previše je opasno. I tako ostajemo u začaranom krugu,” zaključuje Loparev.

Komentari

komentara

Mapa organizacijaMapa organizacija, institucija, centara i drugih ustanova u Bosni i Hercegovini koje pružaju adekvatnu potporu, pružaju usluge i/ili su senzibilizirane za rad sa LGBTI osobama

Kontaktirajte nas!