Orange is the new black: lezbijska zatvorska drama

13. 08. 2013

Ženska zatvorska drama snimljena prema knjizi Piper Kerman, “Orange Is The New Black“, proglašena je najboljom zatvorskom serijom svih vremena, što može zahvaliti izvanrednoj glumačkoj postavi i redateljici Jenji Kohan (“Trava”)

Serija prati život Piper Chapman (Taylor Schilling) koja služi 15-mjesečnu zatvorsku kaznu zbog umiješanosti u međunarodnu trgovinu drogom, za koju je “zaslužna” njezina bivša djevojka Alex Vause (Laura Prepon).

straight girl

Iako u knjizi nema toliko opisa lezbijskog seksa, Kohan koristi skoro svaku epizodu kako bi demonstrirala što se sve događa iza zatvorskih zidina. Tako ne izostaju eksplicitne scene seksa između Piper i Alex te Nicky (Natasha Lyonne) i Lorne (Yael Stone), kao ni svakodnevnih smicalica i verbalnog zlostavljanja između zatvorenica. Ni ne čudi stoga što je kritika ukratko opisala seriju kao “život nevine bjelkinje s agresivnim lezbijkama, crnim transseksualcima i napaljenim čuvarima”.

Razlog zbog kojeg je “Orange” i kritičarima bolji od čuvenog “OZ”-a leži u činjenici da je ovo jedna od prvih serija koje se bave kriminalom i seksom iz perspektive uzorne poslovne žene iz američkoga predgrađa.

Snažna kemija između glavnih likova

Gotovo svi obožavatelji i obožavateljice, naročito LGBT publika, primijetili su snažnu kemiju između glavnih likova Piper i Alex.

Dvije su se glumice po prvi puta susrele na snimanju ove serije, a prva zajednička scena je bila ona ispod tuša, u prvih 20 sekundi prve epizode. Obje su glumice izjavile da, iako nikad nisu glumile lezbijku niti bile gole na setu, nije im bilo nimalo neugodno.

oitnb

“Ljudi me pitaju kako je to glumiti lezbijku i biti zaljubljena u ženu. Kažem im da je jako zanimljivo jer ono što sam naučila je to da ako postoji kemija, ona postoji neovisno o tome je li s druge strane muškarac ili žena“, izjavila je Prepon u jednom intervjuu.

Veća vidljivost lezbijki

Prepon, našem gledateljstvu poznatija kao Donna iz serije “Lude sedamdesete”, velika je podržavateljica LGBT zajednice. I sama među prijateljima ima mnogo lezbijki i gejeva, a smatra da televiziji jako nedostaje lezbijskih likova poput onih u “L Wordu”.

Nada se da će portretiranje lezbijskih ljubavnih odnosa postati sve češća pojava te da će ova serija inspirirati ostale redatelje da krenu s tom praksom.

“Velik broj LGBT obožavatelja prati seriju i upravo je zato važno uključivati likove s kojima se oni mogu poistovijetiti. Drago mi je što sam dio ove priče i što tome mogu pridonijetii“, dodala je glumica.

Preuzeto sa crol.hr

Komentari

komentara

Mapa organizacijaMapa organizacija, institucija, centara i drugih ustanova u Bosni i Hercegovini koje pružaju adekvatnu potporu, pružaju usluge i/ili su senzibilizirane za rad sa LGBTI osobama

Kontaktirajte nas!