Organizacioni odbor Bh. povorke ponosa osudio homofobni napad na njegovu članicu

30. 04. 2019

Organizacioni odbor Bh. povorke ponosa uputio je saopćenje za medije kojim je osudio najnoviji homofobni napad, koji je ovaj put bio usmjeren na članicu samog organizacionog odbora, Neru Mešinović, koja je također i suradnica portala LGBTI.ba. Saopćenje prenosimo u cijelosti, i pridružujemo se osudi ovog homofobnog napada.

Izvor i foto: Bh. povorka ponosa

U petak, 26. aprila, članica Organizacionog odbora Bh. povorke ponosa, Nera Mešinović, i njena partnerka, doživjele su homofobni napad u centru Sarajeva. Djevojke su napadnute dok su šetale Titovom ulicom.

Napadač je, primijetivši dvije djevojke, počeo da trči prema njima, te im prijetio i iznosio homofobne uvrede. Iako im je napadač prijetio fizičkim nasiljem, obje djevojke su prošle bez fizičkih povreda. Napad je odmah prijavljen policiji Kantona Sarajevo.

Organizacioni odbor Bh. povorke ponosa ovaj napad vidi kao posljedicu sve izraženijeg govora mržnje prema LGBTIQ osobama u bh. javnosti; retorike političara u BiH kojom se izaziva mržnja i netrpeljivost prema LGBTIQ osobama; kao i neaktivnosti policije Kantona Sarajevo u procesuiranju krivičnih djela počinjenih iz mržnje prema LGBTIQ osobama. Ovaj napad samo je jedan u nizu homofobnih napada na LGBTIQ osobe koji su se desili u centru Sarajeva.

Organizacioni odbor prve Bh. povorke ponosa snažno osuđuje ove napade i poziva policiju i Tužilaštvo Kantona Sarajevo da odmah istraže ovo krivično djelo počinjeno iz mržnje, te da procesuiraju odgovornu osobu i privedu je pravdi.

Pozivamo i bh. političare/ke i medije da se uzdrže od govora mržnje, kao i javnog izražavanja mišljenja i stavova koji potiču nasilje i izazivaju netrpeljivost prema LGBTIQ osobama.

Komentari

komentara

Mapa organizacijaMapa organizacija, institucija, centara i drugih ustanova u Bosni i Hercegovini koje pružaju adekvatnu potporu, pružaju usluge i/ili su senzibilizirane za rad sa LGBTI osobama

Kontaktirajte nas!