U maju u Rijeci: 3. festival queer i feminističke kulture Smoqua

30. 04. 2019

Izvor i foto: Lori.hr

Lezbijska organizacija Rijeka LORI, u suradnji s udrugom PaRiter, inicijativom Građanke svom gradu i Centrom za ženske studije pri Filozofskom fakultetu u Rijeci, sa zadovoljstvom pozivaju na 3. Festival queer i feminističke kulture Smoqua, koji će se održati u Rijeci od četvrtka, 23. maja, do subote 25. maja 2019. godine.

I ove godine Smoqua će biti raznovrsna, vesela i međunarodna, a u njoj će učestvovati više od 20 aktivista/kinja i umjetnika/ica iz više od 14 zemalja svijeta, te volonter/ke iz raznih zemalja Evrope.

Smoqua je spoj umjetnosti i aktivizma – platforma umrežavanja za umjetničko-aktivističke projekte, te kreiranje i učvršćivanje suradnje među raznorodnom publikom. Kao međunarodni festival, Smoqua uključuje sudionike/ice iz raznih zemalja uz sadržaje na engleskom jeziku. Kao i do sada, posjetitelji/ice imaju prilike upoznati se s poviješću i značajem queera i feminizma, te propitivati društvene, rodne i druge norme, kao i pojmove normalnosti i normativnosti kroz radionice, panel-rasprave, nastupe, izložbe i dijeljenje iskustava među sudionicima/icama i posjetiteljima/icama.

Tema ovogodišnje Smoque je norma, normalnost, normativnost, stoga sve aktivnosti festivala pozivaju na promišljanje i dekonstruiranje tih pojmova.

Smoqua je dio programskog pravca Kuhinja u okviru programa Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture.

Kompletan program Smoque možete pogledati ovdje.

Sve aktivnosti festivala bit će besplatne, osim Queer UP! partyja, na kojem će se na koncertu prikupljati donacije, i koncerta kantautorice i gitaristice Anne Calvi.

Komentari

komentara

Mapa organizacijaMapa organizacija, institucija, centara i drugih ustanova u Bosni i Hercegovini koje pružaju adekvatnu potporu, pružaju usluge i/ili su senzibilizirane za rad sa LGBTI osobama

LGBTI.BA – BH LGBTI info portal

LGBTI.ba je prvi news portal namijenjen prvenstveno LGBTI zajednici u Bosni i Hercegovini i njenom informisanju o događajima, aktivnostima i problemima vezanim za LGBTI prava i kulturu.

Urednica
Nejra Agić

Psihološko savjetovanje za LGBT osobe
[email protected]

Pravno savjetovanje za LGBT osobe
[email protected]

Kontakt
e-mail: [email protected]
telefon: +387 33 551 000

Kontaktirajte nas!