Organizatori/ce Montenegro prajda pozvali porodice da šetaju na povorci

13. 12. 2016

m-pridePodrška porodice često izostaje kada su LGBTIQ osobe u pitanju, saopštili su organizatori/ce Povorke ponosa i pozvali sve porodice koje, kao svoju vrijednost njeguju podršku i vjeruju u jednaka ljudska prava za sve, da im se pridruže na tom događaju.

Predsjednik Upravnog odbora Kvir Montenegra i član organizacionog odbora četvrtog Montenegro Prajda, Danijel Kalezić, ocijenio je juče na pres konferenciji da, iako slobodniji, život većine LGBTIQ osoba u Crnoj Gori i dalje nije dostojanstven.

„Velika većina LGBTIQ osoba je i dalje primorana da živi skriveno i u strahu, bez podrške prijatelja, koleginica i kolega, svojih bližnjih. Za veliki broj nas podrška izostaje i tamo gdje je najviše očekujemo i gdje nam je podrška najpotrebnija – u svojim porodicama“, rekao je Kalezić.

On je pojasnio da je iz tog razloga tema ovogodišnjeg Montenegro Prajda „Podrška – kao porodična vrijednost“, vjerujući da je, kako je naveo, u crnogorskom društvu koncept podrške porodice svojim članicama i članovima duboko ukorijenjen.

danijel-kalezic„Međutim, ovo često izostaje kada su LGBTIQ osobe u pitanju. Mi očekujemo podršku naših porodica, prihvatanje i razumijevanje“, naveo je Kalezić.

On je rekao da će u subotu ponosno šetati sa porodicama koje podržavaju ljudska prava i prihvataju svoje LGBTIQ članove i članice.

„Pozivamo sve porodice koje, kao svoju vrijednost njeguju podršku i vjeruju u jednaka ljudska prava za sve, da nam se pridruže“, kazao je Kalezić.

On je poručio da ove godine od Vlade Crne Gore i svih poslanica i poslanika u parlamentu zahtijevaju pripremu i usvajanje zakona o registrovanom partnerstvu, koji će, kako je pojasnio, omogućiti pravno prepoznavanje LGBTIQ zajednica i obezbijediti veliki broj prava koje nemaju u ovom trenutku.

Koordinatorka za kvir umjetnost i kulturu u Kvir Montenegru i članica organizacionog odbora Montenegro Prajda, Vanja Gagović, rekla je da će četvrom Montenegro Prajdu ove godine prethoditi „Neđelja ponosa“.

U okviru „Neđelje ponosa“ će, kako je najavila, tokom sljedećih šest dana biti organizovano više panel diskusija, različitih edukativnih, zabavnih i kulturno-umjetničkih sadržaja usmjerenih ka široj društvenoj zajednici.

vanja„Nakon „Neđelje ponosa“, u subotu 17. decembra biće organizovan četvrti Montenegro Prajd, a po završetku same šetnje program će biti nastavljen organizovanjem dječijeg matinea, Art i food marketa i , na kraju, žurkom za sve učesnice i učesnike Prajda tokom koje će biti organizovan koncert domaće grupe Jents i nastupom Dj Staše Baštrice“, kazala je Gagović.

Koordinator programa za zaštitu i promociju ljudskih prava trans osoba u Kvir Montenegru i član organiazcionog odbora Montenegro Prajda, Jovan Ulićević, rekao je da će ovogodišnji Montenegro Prajd biti poseban i po znatno većoj vidljivosti trans osoba u odnosu na prethodne povorke ponosa.

„U Crnoj Gori, trans osobe i dalje u znatnoj mjeri doživljavaju diskriminaciju i nasilje, počevši od porodice, koja bi trebala da predstavlja siguran prostor za sve nas. Neprihvatanje različitosti, kakve god one bile, u crnogorskom društvu, dovodi do višestrukih problema sa kojima se transrodne osobe srijeću. Ovo se ogleda u visokom stepenu institucionalne i društvene diskriminacije“, upozorio je Ulićević.

Prema njegovim riječima, kako bi prihvatanje različitosti LGBTIQ identiteta bio potpun, neodvojivi dio vrijednosti društva, ono, kako smatra, mora početi od porodice.

„Mi, trans osobe koje jesmo dio ovogodišnjeg Montenegro Prajda, poručujemo da podrška jeste porodična, ali i društvena vrijednost koju moramo da njegujemo kako bismo svi bili smatrani jednakim, jednako vrijednim i prihvaćenim“, istakao je Ulićević.

On je poručio svim trans osobama i njihovim porodicama da nijesu sami i da imaju podršku.

„Ove godine, zajedno sa našim porodicama, šetamo ponosno, za sve one koji se zbog svoje različitosti osjećaju neprihvaćeno, kao i za sve one porodice koje zbog straha od društvenog neprihvatanja još uvjek nijesu pružile podršku svojim bližnjima“, rekao je Ulićević.

Organizaciju četvrtog Montenegro Prajda i „Neđelje ponosa“ finansijski su podržali Britanska ambasada u Crnoj Gori i Ambasada Kraljevine Holandije u Srbiji i Crnoj Gori.

Izvor: Vijesti.me

Komentari

komentara

Mapa organizacijaMapa organizacija, institucija, centara i drugih ustanova u Bosni i Hercegovini koje pružaju adekvatnu potporu, pružaju usluge i/ili su senzibilizirane za rad sa LGBTI osobama

Kontaktirajte nas!