Osam queer filmova koje trebate pogledati u 2014. godini

152bd672a008165b4b1e8f67838e16f3_LPočela je sezona ljetnih LGBT festivala, značajnih prvenstveno zbog toga što pružaju platformu za sve autorice koje mainstream produkcija nije uzela u obzir, no ujedno i zato što uključuju žensku publiku željnu priča koje govore o životu na marginama.

Ova sezona nudi pregršt filmova koji nisu osvojili samo kritičare, već su i uvelike unaprijedili LGBT kinematografiju, posebice u pogledu kvalitete sadržaja. Filmovi, među kojima dominiraju dokumentarci, premještaju se izvan tradicionalnog ‘izlaska iz ormara’ u područje problematike svakodnevnog života u svijetu brzog življenja i brzih promjena.

Ova evolucija vidljiva je i u prošlogodišnjim sjajnim uratcima Concussion Stacie Passion i Who's Afraid of Virginia Wolf Anne Margarite Albelo. U tim filmovima, kao i onima prezentiranima ove godine, ženska seksualnost samo je jedan dio složenog života.

Predstavljamo vam osam queer ženskih filmova, koji se trenutno prikazuju na različitim festivalima i u svjetskim kino dvoranama, a izdvojeni su zbog humora, intelektualne oštrine i neustrašivosti.

APPROPRIATE BEHAVIOR

Film prati biseksualnu Perzijanku, Shirin, koja je upravo prekinula s partnerom i pokušava privatno i profesionalno srediti život. Desiree Akhavan zadužena za scenarij, režiju i glavnu ulogu, poznata je kao sukreatorica web serije The Slope, a ujedno je nova članica glumačke postave serije Girls, čiji se utjecaj vidi i u ovom filmu.

REGARDING SUSAN SONTAG

Objavljivanje dnevnika Susan Sontag rasplamsalo je interes za njezinim životom, te filmašima i kazalištarcima ponudilo konkretan tekstualni pristup njezinom privatnom životu. Prošlo je ljeto premijerno prikazana predstava Moe Angelos, Sontag: Reborn, a ove godine Nancy Kates donosi intiman dokumentarac Regarding Susan Sontag. Film sastavljen od arhivskih snimaka i razgovora s prijateljima, kolegama, obitelji i ljubavnicima/cama, nezaobilazan je za svakoga tko ima ikakav doticaj sa Susan Sontag, književnošću ili književnim radom, američkom politikom 20. stoljeća ili idejom življenja ‘intelektualnoga života’.

REACHING FOR THE MOON

Baziran na bestseleru Carmen L. Oliveire iz 1995. godine, Rare and Commonplace Flowers: The Story of Elizabeth Bishop and Lota de Macedo Soares , film prikazuje strastvenu i često vrlo dramatičnu vezu američke književnice Elizabeth Bishop i brazilske arhitektice Lote de Macedo Soares. Redatelj Bruno Baretto napravio je dirljiv portret veze između ove dvije uspješne umjetnice i strasti koja ih je ujedinila.

KATE BORNSTEIN IS A QUEER AND PLEASANT DANGER

Posuđujući naslov njezinih memoara iz 2012. godine, redateljica Sam Feder donosi ovu LGBT ikonu na velike ekrane. Dokumentarac u kojem Bornstein govori o svom radu za utemeljitelja scijentologije, L. Rona Hubbarda, te životu istetovirane, židovske ‘lezbače’ i ‘trandže’, zasigurno će zainteresirati mnoge, ali i ih i osvojiti, jer Katein šarm vrišti s ekrana i potpuno je opipljiv.

52 TUESDAYS

Ova australska drama prati 16-godišnju Billie i razdoblje njezine adolescencije, koje je obilježeno majčinom promjenom spola i transformacijom u muškarca. Sama produkcija filma očaravajuća je, redateljica Sophie Hyde zahtijevala je snimanja u jednom danu, utorkom, 52 tjedna za redom, bez ponavljanja i prekovremenih sati.

LIFE PARTNERS

Kreativni tim koji čine Susanna Fogel i Joni Lefkowitz donosi komediju o međusobno ovisnom prijateljstvu između lezbijke Sashe i njezine ‘straight’ prijateljice Page. Page daje obećanje da se neće vjenčati dok njezina prijateljica ne stekne ista prava, no situacija se mijenja kada upozna Tima. Obećanje je ugroženo, a Sashina zaljubljenost u Page umalo dovodi do nepopravljivih posljedica.

VIOLETTE

Život francuske književnice Violette Leduc tema je ovog biografskog filma, redatelja Martina Provosta. Violette je bila majstorica ženske erotike u toj mjeri da je njezina velika obožavateljica bila legendarna Simone de Beauvoir. Leduc je bila zaljubljena u de Beauvoir, no Simoneina jedina želja bila je da joj bude urednica i agentica. U filmu Provost provokativno zadire u njezinu psihu obilježenu životom ‘kopileta’, koje se osjeća napušteno i nevoljeno.

THE FOXY MERKINS

Nakon kultne komedije Codependent Lesbian Space Alien Seeks Same, Madeline Olnek se vraća s novom komedijom o Margaret i Jo, prostitutkama koje pokušavaju preživjeti u ludilu New Yorka. Jo pokušava podučiti Margaret, sramežljivu početnicu, o tome kako se prepustiti i prodati sa samopouzdanjem. Konačni rezultat je urnebesan.

Izvor: VoxFeminae sa Indiwire

Komentari

komentara

Mapa organizacijaMapa organizacija, institucija, centara i drugih ustanova u Bosni i Hercegovini koje pružaju adekvatnu potporu, pružaju usluge i/ili su senzibilizirane za rad sa LGBTI osobama

Kontaktirajte nas!