Osijek: prvi grad u Hrvatskoj u kojem je prva Povorka ponosa prošla bez nasilja

07. 09. 2014

2014_09_06_povorka-ponosa_gay-pride_osijek_cacan_52U Osijeku je jučer održana prva povorka ponosa. 200-ak aktivista LGBT zajednice, njihovih simpatizera ali i ostalih građana iz Osijeka (kao i iz drugih gradova Hrvatske i regije) prošetalo se centrom Osijeka upozoravajući ovom povorkom na loš položaj seksualnih manjina u gradu na Dravi.

Uz uobičajeni dekor zastava raznih boja i zviždaljki, povorka ponosa je napravila krug od glavnog osječkog trga, Trga Ante Starčevića, promenadom pored Drave pa Kapucinskom ulicom natrag do trga uzvikujući parole za ljubav, toleranciju i razumijevanje.

Po završetku polusatne šetnje, okupljenima su se na trgu obratili predstavnici organizacijskog odbora povorke ponosa, njihovi gosti iz Beograda i Soluna te ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak, inače Osječanin, koji je izjavio kako je ponosan na svoj grad dodavši da su najtolerantnije zemlje obično i najrazvijenije te da je to put kojim Hrvatska i Osijek trebaju ići.

Velik broj pripadnika temeljne i specijalne policije te zaštitara koji su pratili kolonu nisu imali posla jer nije zabilježen niti jedan izgred ili incident. Protivnici povorke ponosa očito su poslušali preporuke da se drže podalje od centra grada i ignoriraju cijeli događaj. Usprkos tome, na samom Trgu Ante Starčevića se okupilo dosta ‘kibicera’ i da nije bilo zastava, ograde i policije, činilo bi se kao da je u centru jedna sasvim obična subota.

Ovim je Osijek postao prvi grad u Hrvatskoj u kome je prva povorka ponosa prošla mirno.

Više fotografija pogledajte ovdje.

Tekst: Osijek031.com

Komentari

komentara

Mapa organizacijaMapa organizacija, institucija, centara i drugih ustanova u Bosni i Hercegovini koje pružaju adekvatnu potporu, pružaju usluge i/ili su senzibilizirane za rad sa LGBTI osobama

Kontaktirajte nas!